Agresivnost prema Ukrajini

EU sarađuje sa SAD-om u sačinjavanju opcija koje su izvan postojećih sankcija protiv Rusije, rekla je predsjednica EK-a.

Evropska unija spremna je da pojača sankcije i poduzme “mjere bez presedana” protiv Rusije ukoliko ona pokaže dodatnu agresivnost prema Ukrajini, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u srijedu.

Von der Leyen je, obraćajući se Evropskom parlamentu, izjavila da EU veoma tijesno sarađuje sa SAD-om u sačinjavnju opcija koje idu izvan postojećih sankcija protiv ruskog finansijskog i energetskog sektora, korištenje roba koje se mogu koristiti za opasne namjere i vojnog sektora.

„Naš odgovor na svaku dodatnu agresiju mogao bi preuzeti formu robusnog jačanja i širenja postojećih sankcija“, poručila je ona evropskim zastupnicima, prenijela je Fena, pozivajući se na Reuters.

‘Ozbiljne posljedice po Rusiju’

„Mi smo, naravno, spremni da poduzmemo dodatne mjere bez presredana s ozbiljnim posljedicama po Rusiju“, zaključila je čelnica Evropske komisije.

Von del Leyen je kritizirala i rusko smanjenje isporuke plina Moldaviji, koje je ocijenila „nesumnjivim pokušajem” Moskve da zastraši moldavsku reformističku vladu.

Von der Leyen je rekla da Evropska unija želi dobre odnose sa Rusijom, ali da to prije svega zavisi od ponašanja Rusije, aludirajući na povećanje njenih vojnih snaga na granici Ukrajine.

Dodala je da EU mora “zaštititi naša društva i demokratije od ove vrste cinične geopolitičke igre moći”.