Pretraživane kuće i preduzeća

Olaf Scholz, koji je danas u Bundestagu izabran za novog kancelara, svojim prizemnim stavom se, kako ocjenjuje agencija Reuters, pozicionirao kao prirodan nasljednik Angele Merkel, a prvog dana njegovog mandata, njemačka policija i carinici sproveli su više desetina racija širom zemlje kako bi suzbili navodnu trgovinu privremenim radnicima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, među kojima su i zemlje Balkana.

Federalna policija u Berlinu objavila je na Twitteru da su racije počele u sedam sati ujutru, i da su policajci pretraživali kuće i preduzeća, fokusirajući se na njemačku prestonicu i pokrajinu Brandenburg, ali i na prostorije u Bremenu i Donjoj Saksoniji, prenosi agencija AP.

Oko 1.000 policajaca je bilo uključeno u racije i istragu koja se vodi protiv 20 osoba osumnjičenih za umješanost u navodno falsifikovanje dokumenata o državljanstvu EU i smještanje radnika u velike logističke kompanije. Imena osumnjičenih i kompanija takođe nisu objavljena u skladu sa njemačkim pravilima o privatnosti.

Osumnjičeni su navodno upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Njemačkoj, uključujući fiktivnim kompanijama.

Preko ovih kompanija, osumnjičeni su zatim, navodno, radnike iz zemalja koje nisu članice EU predstavljali kao državljane EU, koristeći falsifikovane lične dokumente i stavljali su ih u velike njemačke logističke kompanije. Novac koji su ove kompanije tada isplaćivale kao plate za privremene radnike zadržali su osumnjičeni.

Olaf Scholz predvodi trojnu koaliciju


Novi kancelar Olaf Scholz će predvoditi trojnu vladajuću koaliciju na saveznom nivou, zajedno sa Zelenima koji podržavaju potrošnju i fiskalno-konzervativnijim libertarijanskom Slobodarskom strankom (FDP).

On je, prema ocjeni Reutersa, iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar Socijaldemokratske partije od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržista rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Schröderom. Kao ministar rada, od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, Scholz se zalagao za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mjesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

Na evropskom nivou, blisko je sarađivao sa Francuskom i ubjedio Merkelovu da podrži Evropski fond za oporavak vrijedan 800 milijardi eura, u nastojanju da pomogne zemljama članicama koje su najteže pogođene pandemijom.

Istovremeno, njemačka medijska kuća "Deutsche welle" (DW) piše da je riječ o čovjeku koji ima dosta iskustva na vodećim političkim funkcijama, ali da mu nedostaje harizma, kao i da je taj "opori i trezveni pragmatičar često bio potcenjivan".

Kako navodi DW, Scholz je mjesecima bio javno ismevan zbog načina na koji je vodio predizbornu kampanju, a gotovo suludo je djelovalo kada je on, kako tvrdi DW, neumorno ponavljao da je uvjeren u pobjedu i tvrdio da će biti budući kancelar.

"Ali stoičko istrajavanje u toj kampanji, koju je vodio ne obazirući se na podsmjehe, vjerovatno je ključ uspjeha budućeg njemačkog kancelara", navodi se u analizi.

Scholz je preko poraza prelazio bez kukanja i uvijek bi nastavljao dalje, što su, prema ocjeni DW, načela kojih se Olaf Scholz drži.

Rođen je u Osnabriku 1958. godine, a već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina.

Olaf Scholz je, kako navodi DW, veoma samouvjeren, a u političkoj karijeri dugoj nekoliko decenija doživeo je više potresa, ali nijedan nije uspio da ga poljulja.

Dodaje se da je tiho i uporno gradio svoju karijeru, kao i da nije čovjek koji pokazuje emocije, niti je ekstrovertan.

Pred njime su, kako navodi DW, međutim veliki izazovi, u vidu pandemije, novih zaduživanja, kao i mnoštvo izazova na brojnim političkim poljima.

Izvor: Euronews.rs/Reuters/Deutsche welle