Administracija predsjednika Bidena

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena objavila je dokument koji predstavlja novi plan za borbu protiv korupcije na globalnom nivou, prenosi Tanjug.

Prva strategija SAD za borbu protiv korupcije prikazuje pristup cijele vlade, a poseban naglasak je na boljem razumijevanju i reagovanju na "transnacionalne prijetnje, uključujući preduzimanje dodatnih koraka za smanjivanje sposobnosti korumpiranih aktera da koriste američke i međunarodne finansijske sisteme za skrivanje imovine i pranje prihoda stečenih koruptivnim radnjama", piše na sajtu Bijele kuće.

Kako bi se plan implementirao, strategija usmjerava napore vlade SAD u borbi protiv korupcije u okviru pet stubova koji se međusobno jačaju.

"Dok su Sjedinjene države dugo bile lider u globalnoj borbi protiv korupcije, rješavanje prijetnje kao imperativa nacionalne bezbjednosti zahtjeva modifikovan pristup", ističe se na sajtu.

Borba protiv korupcije na globalnom nivou uključivaće i uvođenje sankcija protiv zvaničnika drugih zemalja i onih koji se optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.