Svjetska zdravstvena organizacija

Virusi se vremenom mijenjaju; kako se množe, javljaju se mutacije, što vidimo kod svih virusa gripe, kaže glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Richard Pebody.

Richard Pebody, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu, rekao je da pojava novih varijanti korona virusa nije iznenađenje te da međunarodna zajednica i WHO vrlo pomno prate situaciju.

“Virusi se vremenom mijenjaju. Kako se množe, javljaju se mutacije. I to vidimo kod svih virusa gripe. Dakle, nije iznenađenje”, rekao je on za Anadoliju.

Navodeći da pojava novih varijanti ne bi trebala izazvati paniku, Pebody je u vrlo jasnoj poruci ljudima i vladama poručio da ranjive grupe trebaju biti vakcinisane.

‘Virus sa mnogo mutacija’
Naglasio je da se za smanjenje prenosa virusa treba pridržavati fizičke udaljenosti, higijene dišnih puteva i ruku te nošenja maski za lice.

Pebody je izjavio da je omikron varijanta korona virusa prijavljena prije samo nekoliko dana te da prve informacije koje je WHO dobio upućuju na “mogući povećani rizik od ponovne infekcije novom varijantom”.

Također je naglasio da virus ima mnogo mutacija, što izaziva posebnu zabrinutost.

Vakcine i varijanta omikron
Govoreći o efikasnosti vakcine na varijantu omikron, Pebody je rekao: “Vakcine su i dalje jako važna intervencija koju trebamo koristiti za sprečavanje ozbiljnih slučajeva.”

Kako je naveo, primarni cilj je spriječiti hospitalizacije i smrti.

Navodeći da je trenutna zaštita “dobra, izdržljiva i dugotrajna”, Pebody je dodao: “Kada pogledamo mutacije virusa, i dalje ćemo očekivati ​​da će nas vakcine štititi od ozbiljnih slučajeva [teške kliničke slike].”

Pebody je istakao da u Evropi postoje regije s vrlo visokom stopom vakcinacije, dok je u nekim područjima vrlo visok udio starijih ljudi i zdravstvenih radnika koji su još uvijek nevakcinisani.

Navodeći da je vrlo važno vakcinisati se na odgovarajući način za zaštitu visokorizičnih grupa poput hroničnih bolesnika i starijih osoba, Pebody je istakao da će vakcina također pomoći u smanjenju širenja koronavirusa i spriječiti vrijeme potrebno da mutira.

Poduzeti mjere opreza

Pebody je izbijanje COVID-19 usporedio s nedovršenim, dugim putovanjem, napominjući da je delta varijanta dominantnija u evropskoj regiji.

Naglasio je kako je važno prevladati ponavljajuće nejednakosti u Evropi i globalno, kako bi se epidemija mogla zaustaviti te zaključio:

“Omikron varijanta je vrlo rijetka u našoj regiji. Međutim, bit će važno poduzeti iste mjere opreza za omikron kao što smo preduzeli za deltu, odnosno, kao što sam spomenuo, vakcina i javnozdravstvene mjere.”