Omicron soj

Švicarska je najavila jače mjere protiv COVID-19, dok se njena vlada bori da obuzda porast zaraze koronavirusom i dolazak varijante omicron u zemlju.

Država će proširiti zahtjev za nošenjem maski i izdati certifikat koji dokazuje da je osoba vakcinisana ili se oporavila od virusa, saopćila je Vlada Švicarske.

Maske će se morati nositi u zatvorenom prostoru gdje god postoji obaveza potvrde.

U međuvremenu, događajima i mjestima bit će dozvoljen ulaz samo za osobe koje su vakcinisane ili oporavljene.

Rad od kuće, kako piše Reuters, i dalje nije obavezan, a mjere stupaju na snagu od 6. decembra te će trajati do 24 januara.

"Situaciju ocjenjujemo kao vrlo kritičnu", navodi se u saopćenju iz Vlade Švicarske.

U Švicarskoj su već potvrđena tri slučaja nove varijante omicron.

Zemlja sa 8,7 miliona stanovnika takođe se bori sa porastom infekcija, sa više od 96.000 potvrđenih slučajeva u posljednjih 14 dana i dnevnim rekordom od 11.340 infekcija, prijavljenim 29. novembra.

Ranije je Švicarska zabranila putovanja iz Južne Afrike i naredila dolascima iz 23 zemlje, uključujući Japan, Britaniju i Kanadu, da budu u karantinu od 10 dana.

Pooštrila se i obaveza da građani pokazuju certifikat za sve javne događaje u javnom prostoru, kao i sportske i kulturne aktivnosti.

Navodi se i kako su manji porodični sastanci također rizik.

"Za sastanke sa porodicom i prijateljima u zatvorenom prostoru - hitna preporuka u budućnosti će biti korištenje certifikata za okupljanja od 11 ljudi i više.