Uhapšen tinejdžer

Još nije poznat motiv koji je u utorak nagnao petnaestogodišnjaka da pucnjevima iz poluautomatskog pištolja usmrti troje učenika srednje škole na sjeveru SAD-a, u saveznoj državi Michigan, te rani još osam osoba među kojima je bio i jedan nastavnik.

Pucnjava u srednjoj školi u Oxfordu, gradiću smještenom oko 65 kilometara sjeverno od Detroita, započela je nešto iza 13 sati po lokalnom vremenu, a brojni policajci su odmah opkolili školu te ubrzo uhapsili 15-godišnjeg dječaka koji je usmrtio 14-godišnju i 17-godišnju djevojčicu te 16-godišnjeg dječaka, objavio je zamjenik šerifa okruga Oakland Michael McCabe.

Od osmero ranjenih, dvoje je završilo na operativnom zahvatu, a šestero ih je u stabilnom stanju, rekao je McCabe te dodao da je osumnjičenik, za kojeg se smatra da je djelovao samostalno, uhapšen bez otpora nakon što je ispalio 15 do 20 hitaca.

- Sve je trajalo svega pet minuta - izjavio je McCabe te saopćio da osumnjičeni nije ništa rekao policiji već je izabrao braniti se šutnjom na sugestiju svojih roditelja.

Saućešće porodicama ubijenih izrazio je i američki predsjednik Joe Biden.

- Saosjećam s porodicama koje prolaze nezamislivu tugu zbog gubitka voljenih - rekao je Biden tokom posjete tehničkom koledžu u Minnesoti.

Zamjenik šerifa McCabe je pohvalio školu i njene uposlenike na pripremljenosti za ovakav događaj i za pravovremenu evakuaciju.

Tužiteljica okruga Oakland Karen McDonald putem saopćenja je obećala brzo pokretanje sudskog procesa.

- Naša je namjera detaljno pregledati istražni proces i brzo podignuti optužnicu. Osumnjičenik će ostati u pritvoru do pokretanja postupka.

Index.hr