Svjetska zdravstvena organizacija

Nacrt dokumenta, postignut pregovorima tokom vikenda, bit će predstavljen ministrima zdravstva i očekuje se će biti prihvaćen na trodnevnoj sjednici WHO-a.

Omikron varijanta COVID-a 19 vjerojatno će se međunarodno proširiti i predstavlja “vrlo visoki” globalni rizik, a veći rast broja zaraženih mogao bi u nekim područjima imati “teške posljedice”, poručila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenose Hina i Reuters.

Agencija UN-a je savjetovala 194 članice da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih skupina te da “osiguraju planove za ublažavanje posljedica” kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

“Omikron ima neviđen broj mutacija na šiljak proteinu, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihova potencijalnog utjecaja na tok pandemije”, poručio je WHO.

WHO stoga “ukupni globalni rizik” zbog nove varijante omikron procjenjuje kao “vrlo visok”.

Potrebna su dodatna istraživanja za razumijevanje mogućnosti omikrona da izbjegne imunitet koji je pojedinac stekao vakcinacijom ili preboljenjem, navodi WHO.

UN-ova agencija dodaje da se više podataka očekuje u narednim sedmicama.

“Slučajevi COVID-a 19 očekuju se i kod vakcinisanih osoba, ali u malom i predvidljivom omjeru”, procjenjuje WHO.

Sporazum o sprečavanju budućih pandemija

Predstavnici 194 države članice WHO-a u ponedjeljak su počele trodnevno zasjedanje na kojem će pregovarati o sporazumu o sprečavanju budućih pandemija.

Diplomate su u nedjelju objavili da su se države članice WHO-a saglasile početi pregovore o budućem sporazumu o sprečavanju pandemija pošto su premostile jaz između dviju strana predvođenih Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema nacrtu pregovori bi trebali najkasnije početi u martu 2022.

Još se ne zna hoće li konačan ishod biti pravno obavezujući sporazum, no SAD i Kina su skeptične i opiru se svakoj novoj multilateralnoj obvezi.

Globalni sporazum o sprečavanju pandemija trebao bi biti spreman u maju 2024.

Obuhvaćao bi razmjenu informacija i sekvenciranje genoma novih virusa te potencijalne vakcine i lijekove razvijene istraživanjima.

Tu globalnu saradnju WHO pokušava postići u vrijeme kada raste zabrinutost zbog pojave nove varijante korona virusa – omikron koja je prvi put detektirana u Južnoj Africi u novembru i čini se da se brzo širi svijetom.