IMA POTENCIJAL ZA ŠIRENJE

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je upozorila da će se omikron varijanta koronavirusa vjerovatno dalje širiti, što predstavlja "veoma visok" globalni rizik.

"S obzirom na mutacije koje mogu dati potencijal gubljenje imuniteta i moguću prednost u prenosivosti, vjerovatnoća potencijalnog daljeg širenja omikrona na globalnom nivou je velika", naveli su iz WHO-a u svojoj procjeni rizika u ponedjeljak u tehničkom izvještaju za svoje 194 zemlje članice.
U zavisnosti od ovih karakteristika, moglo bi doći do budućih porasta zaraze Covid-19, što bi moglo imati teške posljedice.

U svom izvještaju WHO navodi da je riječ o veoma divergentnoj varijanti s velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane s potencijalnim gubitkom imunološkog imunitet i većom transmisivnošću.

Međutim, u vezi sa ovom varijantom i dalje postoje značajne neizvjesnosti i nepoznanice. Prije svega, stručnjaci još ne znaju koliko je varijanta prenosiva i jesu li neka povećanja povezana s gubitkom imuniteta, intrinzičnom povećanom transmisivnošću ili oboje.

Drugo, postoji nesigurnost oko toga koliko dobro vakcine štite od infekcije omikronom, prenosa i kliničkih bolesti različitog stepena ozbiljnosti i smrti. I treće, postoji nesigurnost oko toga da li varijanta ima drugačiji profil ozbiljnosti.

WHO je saopćila da će trebati sedmice da se shvati kako ova varijanta može uticati na dijagnostiku, terapiju i vakcine. Međutim, preliminarni dokazi sugeriraju da soj ima povećan rizik od ponovne infekcije.

Rani podaci sugeriraju da se varijanta širi u Južnoj Africi brže nego prethodne varijante i da bi varijanta mogla pokrenuti novi val infekcija.

Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelique Coetzee ranije je izjavila da nova varijanta koronavirusa poznata kao omikron varijanta, rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.