Pripremaju se zalihe

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice pete zaredom, jer se trgovci plaše da bi nova varijanta koronavirusa mogla izazvati ponovno zatvaranje ekonomske aktivnosti, a time i pad potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko osam posto, na 72,72 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,4 posto, na 68,15 dolara.

U petak cijene barela potonule su više od 11 posto, što je njihov najveći dnevni pad od aprila prošle godine. Sve do petka činilo se da bi cijene nafte mogle prekinuti četverosedmični negativni niz, ali u petak su cijene barela potonule više od 10 dolara jer je tržište uzdrmala vijest da je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova varijanta koronavirusa s velikim brojem mutacija.

Zbog toga su mnoge zemlje, uključujući EU, Veliku Britaniju, SAD i Brazil, najavile pooštrene kontrole na putovanja iz šest zemalja južne Afrike. To je uznemirilo ulagače koji su ionako bili zabrinuti zbog brzog širenja koronavirusa u Evropi i ponovnog lockdowna u nekim zemljama, kao što je Austrija.

Prije petka, u fokusu trgovaca bili su napori velikih potrošača nafte da spriječe daljnji rast cijena crnog zlata. SAD je odlučio na tržište plasirati naftu iz rezervi u koordinaciji s Japanom, Južnom Korejom, Kinom, Indijom i Velikom Britanijom.

Puštanje u promet nafte iz rezervi vjerovatno će rezultirati osjetno većom ponudom u idućim mjesecima, rekao je izvor u OPEC-u na temelju analize stručnjaka. U takvoj je situaciji teško prognozirati ishod sastanka OPEC-a i saveznika tog kartela na početku decembra na kojemu bi se trebalo razgovarati o eventualnoj prilagodbi plana povećanja proizvodnje u januaru i idućim mjesecima, za 400 hiljada barela dnevno, ističe Reuters.

Faktor/Reuters