Koronavirus

Suočena s četvrtim valom zaraza koronavirusom, Italija je postrožila Covid-mjere i proširila obavezu vakcinisanja.

Vlada je odobrila uredbu po kojoj će se pravila koja zahtijevaju dokaz o vakcinisanju ili oporavku primjenjivati u većem dijelu javnog života od 6. decembra.

Ulazak u barove, restorane ili na događanja ovisit će o mogućnosti pokazivanja tog dokaza. Te će se mjere provoditi u cijeloj zemlji do 15. januara. Nakon toga će se mjere odnositi samo na regije koje su proglašene zonama koronavirusa i gdje su potrebna strožija pravila.

Od 15. decembra ljudi koji rade u školama, kao i policajci, vojnici, spasioci i zaposlenici zdravstvene ustanove, moraju biti vakcinisani. Radnici zdravstvenog sektora, koji su od aprila trebali biti vakcinisani, morat će uzeti dodatnu dozu.

Nova pravila otežat će život nevakcinisanim.

Od 15. oktobra na radnim mjestima na snazi su mjere kojima se zahtijeva dokaz o vakcinisanju, negativan test na koronavirus ili dokaz o preboljenju. Ista pravila dosad su se primjenjivana samo na daleka putovanja, no proširit će se na hotele, lokalni javni prijevoz i regionalni željeznički saobraćaj.

Valjanost italijanske digitalne zelene propusnice - potvrde o vakcinisanju ili preboljenju COVID-19 - bit će skraćena s 12 na 9 mjeseci. Italija u posljednje vrijeme bilježi značajan porast slučajeva koronavirusa. U srijedu su zdravstvene vlasti prijavile gotovo 12.500 novih slučajeva zaraze i 85 smrti u 24 sata.

Faktor/Index.hr