Državni sekretar za EU

Vlada Pedra Sancheza sprema se za istorijsku prekretnicu u pogledu stava Španije o Kosovu, prenosi Reporteri pisanje španskih medija.

Diplomatski izvori španskog lista „Objektiv” kažu da bi u početku u Prištini mogla da se otvori komercijalna ili kulturna kancelarija, kao što se desilo za vrijeme Frankovog režima sa SSSR-om i drugim komunističkim državama, bez da implicira puno priznanje.

Državni sekretar za Evropsku uniju Juan González-Barba je to jasno rekao ovog petka na seminaru Kraljevskog instituta Elkano. On je rekao da Španija neće diplomatski priznati Kosovo dok ne bude bilateralnog sporazuma Prištine i Beograda, ali je prvi put "otvorila vrata" za "novo poglavlje" sa kosovskim vlastima, prenosi Telegraf.

U tom smislu, ministar spoljnih poslova je istakao da Španija želi da bude „više uključena” u region i da bi ova strategija bila manjkava ako Kosovo nastavi da bude „potpuno” ignorisano.

„Mora postojati kompromisni sporazum i mi sada razmatramo različite forme“, rekao je on, misleći na Kosovo tokom audijencije balkanskih diplomata i ambasadora.

Juan González-Barba je istakao da će ova odluka "uskoro biti doneta", nagovještavajući da je diplomatski korak neizbježan.

„Naravno, želimo da tu odluku razumije Srbija, naš glavni partner na Zapadnom Balkanu“, dodao je on, znajući koliko je to pitanje vruće u Beogradu.

„Želimo da doprinesemo naporima svih država članica i izaslanika visokog predstavnika, bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka – da se postigne dogovor Beograda i Prištine i nadamo se da će naši napori biti prepoznati i cijenjeni od strane zemalja na Balkanu“, zaključio je on.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije – zajedno sa Grčkom, Slovačkom, Kiprom i Rumunijom – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Inače, Sanchez je bio prvi španski zvaničnik koji je sedeo na međunarodnom samitu licem u lice sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ali tom prilikom nije bilo zastava i državnih simbola.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri