Borba sa pandemijom

Zbog visoke stope prijenosa delta soja koronavirusa, a s druge strane vrlo niske stope potpuno vakcinisanih, koja iznosi svega 24 posto za obje doze, Vlada Federacije jučer je najavila uvođenje novih mjera među kojima su i potvrde (vakcinisan, prebolio, testiran) najprije za uposlenike u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i javnim ustanovama.

Ovo su zemlje koje su već uvele ili uvode zabrane za nevakcinisane:

Tako, prema odluci hrvatskog Nacionalnog štaba civilne zaštite, digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju pokazati svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnom nivou, a za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli COVID-19 uvodi se sigurnosna mjera obaveznog testiranja na koronavirus.

I ovoj susjednoj državi još prije mjesec i po uvedene su obavezne covid-potvrde za oblast zdravstvo i socijalnu djelatnost.

U Srbiji su covid-propusnice obavezne od 8. novembra za goste kafića, kafana, restorana, kockarnica i kladionica uvečer od 20 sati.

U Sloveniji su početkom ovog mjeseca uvedene mjere zabrane okupljanja i policijski sat u barovima i restoranima jer se zatvaraju noćni klubovi. Covid propusnice sada moraju imati i osobe starije od 12 godina. Zajedno sa PCT certifikatom (prebolio, vakcinisan, testiran), osoba će morati pokazati i važeći lični dokument kako bi dokazala svoj identitet, što je provjera uvedena zbog masovnih prevara.

Austrija postaje prva država u zapadnoj Evropi koja će ove jeseni uvesti potpuni lockdown u okviru borbe protiv koronavirusa zbog najnovijeg porasta infekcija, a uvodi se i obavezna vakcinacija za cijelu populaciju od 1. februara 2022, objavila je danas austrijska vlada na čelu s kancelarom Alexanderom Schallenbergom.

- Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se vakcinišu. Teško mi je što moram uvesti takve mjere - rekao je kancelar Schallenberg na konferenciji za novinare. Ne želimo peti val, rekavši da će lockdown početi u ponedjeljak.

Njemački parlament Bundestag usvojio je Zakon o zaštiti od zaraze koji omogućava dalju provedbu mjera za suzbijanje pandemije i nakon što istekne proglašeno vanredno epidemiološko stanje 25. novembra.

Zakonski prijedlog su podržali zastupnici buduće vladajuće koalicije (SPD, Zeleni i FDP), dok su stranke Unije (CDU/CSU) i Alternativa za Njemačku (AfD) glasovali protiv, a Ljevica je bila suzdržana. Za stupanje na snagu nužna je i podrška Bundesrata.

Novim zakonom se, između ostalog, predviđa uvođenje pravila 3G na radnim mjestima i u sredstvima javnog prijevoza. To znači da će građani moći na posao ili u javni prijevoz samo ako su vakcinisani ili negativno testirani ili su preboljeli COVID-19.

Osim toga, savezne pokrajine mogu samostalno donositi pojedine mjere poput obaveze nošenja zaštitne maske ili ograničavanja kontakata.

U Mađarskoj je ovog mjeseca najavljeno da će zaposlenici državnih institucija morati biti vakcinisani, dok je vakcinacija za zdravstvene radnike već obavezna.

Danska ima visoku stopu vakcinisanih građana, ali to nije dovoljno da zaustavi širenje virusa. Zbog toga su nadležne vlasti uvele covid-proposnice u ugostiteljske objekte, ali i druge zatvorene prostore.

U Bugarskoj je još od 21. oktobra obavezna covid-potvrda za one koji ulaze u kafiće, hotele, muzeje, kocertne dvorane.., a u Rumuniji se od 25. oktobra ne može ući u javne ustanove bez covid-potvrde.

Francuska će nastaviti s korištenjem covid zdravstvene propusnice, koje su uvedene u junu, do kraja 2022. godine.

Propusnicom se dokazuje da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, da je nedavno preboljela ili da je negativna na testu.

Koriste se za ulaz u restorane, međugradski željeznički prijevoz, kulturne i sportske događaje i slično.

U Italiji su Covid-potvrde obavezne od oktobra. Zaposlenici bez potvrde o vakcinaciji, negativnog testa ili dokaza o nedavnom prebolijevanju bit će privremeno udaljeni s radnog mjesta te im prijeti novčana kazna ako nastave dolaziti na posao.

U Švicarskoj potrebno je pokazati potvrdu o vakcinaciji, prebolijevanju ili negativan rezultat testa za ulazak u kafiće, restorane i teretane.

Holandija je još u septembru javnosti predstavila covid-potvrdu o vakcinaciji koja omogućava ulazak u ugostiteljske objekte te na kulturna događanja.

Velika Britanija u oktobru je uvela obavezu vakcinacije radnicima u domovima za starije i nemoćne. Po toj obavezi, svi zdravstveni radnici morat će biti vakcinisani do 1. aprila naredne godine.

U Americi je predsjednik Joe Biden 10. septembra naredio svim državnim službenicima i pružateljima javnih usluga obaveznu vakcinaciju ili testiranje jednom sedmično za radnike u privatnom sektoru. Uredba stupa na snagu od 4. januara. 2022. godine.

Faktor