Pooštravaju se mjere

Brojevi žrtava koronavirusa u Europi i dalje raste pa je Rusija danas zabilježila najveći broj umrlih od početka pandemije, Njemačka, Slovačka i Češka novozaraženih, dok je Austrija nakon uvođenja 'lockdowna' za necijepljene odlučila pooštriti i uvjete za ulazak u zemlju.

Rusija je u srijedu imala novi dnevni rekord umrlih od posljedica COVID-19, 1247. Prijavljeno je i novih 36.626 slučajeva u 24 sata, uključivo gotovo tri hiljade u Moskvi.


Rekordan broj novozaraženih u Njemačkoj


U Njemačkoj je ponovo dostignut novi rekord po broju dnevno novozaraženih s 52.826, a preminule su 294 osobe. To je, prema podacima Instituta Robert Koh, za 13.150 slučaja više nego prije tjedan dana.

Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5.

Tijekom protekla 24 sata preminule su 294 osobe zaražene koronavirusom. Time se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze povećao na 98.274.

Slovačka i Češka


Slovačko je ministarstvo zdravstva u srijedu izvijestilo da su u utorak zabilježena 8342 nova slučaja, što je dosad najviši broj u toj zemlji od 5,5 milijuna ljudi.

Češka je pak u utorak prijavila 22.479 novih slučajeva koronavirusa što je najviši broj u toj zemlji od 10,7 milijuna stanovnika od početka pandemije.

Taj dnevni skok predstavlja porast od 54 posto u odnosu na prije tjedan dana i premašio je prijašnji rekord iz siječnja od 17.778 infekcija u jednom danu.

Austrija postrožila mjere


Austrija od ponedjeljka pooštrava pravila za ulazak u zemlju i s "3G" prelazi na "2,5G" pravilo.

To znači da je za ulazak u zemlju potrebna potvrda o cijepljenju, preboljenju covida-19 ne starija od 180 dana ili negativan PCR test.

Do sada je bilo moguće ući u Austriju i s negativnim antigenskim testom, ali od ponedjeljka vrijedit će samo PCR test.

Prekogranični radnici imaju i dalje na snazi "3G" pravilo, proizlazi iz nove Uredbe koja stupa na snagu u ponedjeljak.

Međutim, i za njih se pooštravaju mjere, a to znači da PCR test više neće vrijediti sedam dana, već 72 sata, a antigenski umjesto 48 sati samo još 24 sata.

Potvrda o cijepljenju bit će validna samo devet mjeseci od prijema posljednje doze, umjesto godinu dana, ali za ovaj dio uredbe predviđeno je prijelazno razdoblje do 6. decembra.

Austrija je već uvela 'lockdown' za necijepljene, a njezine savezne države uvode i dodatne strože mjere.

Mađarska je u srijedu imala 10.265 novih slučajeva zaraze koronavirosm, što je najviši broj od kraja ožujka, objavila je vlada na službenoj internetskoj stranici.

Broj se približava onom najvišem kada je u trećem valu u 24 sata bilo zaraženo 11.265 ljudi.

Ta zemalja jedva da ima bilo kakve mjere na snazi a stopa procijepljenosti je ispod prosjeka EU-a.