Vrbovala djevojčice za ISIS

Devetnaestogodišnja djevojka sa Kosova uhapšena je u Milanu zbog sumnje da je pripadnik terorističkih organizacija, prenosi Reporteri.

Prema pisanju italijanskih medija, u srijedu ujutru djevojka sa Kosova uhapšena je pod optužbom da je učestvovala u terorističkim organizacijama.

Devetnaestogodišnja djevojka porijeklom sa Kosova, koja je uhapšena u Milanu pod sumnjom da je povezana sa terorističkim organizacijama, udata je za muškarca koji je u srodstvu sa Kujtimom Fejzullajem, izvršiocem terorističkog napada u Beču 4. novembra 2020. godine, kada je usmrtio četiri osobe.

Fejzullaj je tada ubijen u razmjeni vatre sa policijom.

Djevojka je vrbovana kada je imala svega 16 godina, i odana je pristalica Islamske države. B. T. je rođena na Kosovu, ali je prije izvesnog vremena došla u Italiju i od nedavno živi u Milanu. Vjeruje se da je pripadnica organizacije "Lavovi Balkana", koja slovi za organizaciju veoma blisku Islamskoj državi. U međuvremenu je sve vrijeme bila u kontaktu sa kosovskom dijasporom koja ima veze sa džihadom.

Policija je u njenom telefonu pronašla na hiljade fotografija i video zapisa posvećenih Islamskoj državi, poput fotografija prepoznatljive crne zastave sa vjerskim ispisima, ali i scene borbi i egzekucija "nevjernika". U telefonu su pronađeni snimci i fotografije obezglavljivanja i paljenja protivnika, ali i scene terorističkih napada počinjenih u gradovima širom Evrope.

"Naćiću ti lava, da zajedno umrete natopljeni krvlju nevjernika"

Uhapšena B. T. je imala zadatak da vrbuje maloljetnike na Kosovu, uglavnom mlade djevojke. U njenom telefonu pronađene su prepiske iz februara ove godine gdje je maloljetnici, kojoj se obraćala sa "lavice" obećavala da će joj pronaći "snažnog lava, kao što je i njen muž", odnosno pripadnika organizacije "Lavovi Balkana", sa kojim će "moći da umre natopljena krvlju nevjernika".

U telefonu su pronađena i stravična upustva, zapisana na engleskom, o "samotreniranju" za izvođenje napada u zemljama Zapada, među kojima i uputstvo za izradu bombi. Pronađeni su i tekstualni dokumenti sa naslovima "44 načina da podržite džihad", "Crne zastave Islamske države", "Kako da preživite na Zapadu".

U telefonu je pronađena i fotografija mladog bombaša samoubice, koji se razneo na aerodromu u Kabulu 26. avgusta. U tom napadu stradalo je više od 100 ljudi, među kojima i civili koji su pokušavali da se ukrcaju u avione i napuste Afganistan.

Istraga protiv djevojke je pokrenuta prošle godine, nakon što se u januaru 2020. godine udala za tada 21-godišnjeg mladića sa Kosova, koji je u rodbinskim odnosima sa Kujtimom Fejzullaijem, koji je izveo teroristički napade u Beču.

Djevojka se preselila u Milano prije nekoliko mjeseci kod brata, ali je sve vrijeme bila u kontaktu sa suprugom i drugim Kosovarima, koji podržavaju džihad.

U telefonu B. T. su pronađeni i snimci nje kako pjeva pjesme preminulom lideru Islamske države Al Bagdadiju, u kojima pominje kako "čeka poziv".

Navodno je B. T. bila zadužena i da obezbjedi finansiranje za "bjekstvo sestara, rođaka i žena" boraca Isisa koji su u Raki. Postoje poruke u kojima se raspitivala koliko je novca potrebno da se te žene izbave. U poruci, koja je poslata 6. septembra, čita se kako je "sestri" poslala poruku, i od nje tražila da uplati novac kako bi prikupili neophodnih 21.000 eura da obezbjedi izvlačenje sestre i njene dvoje djece iz kampa u Raki.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri