Studija

Studija je zasnovana na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je naučnicima omogućilo analizu genetskog porijekla za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Švedska strategija borbe protiv korona virusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, pokazuju rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Studiju, koja je objavljena u magazinu Eurosurveillance, proveli su istraživači sa Univerziteta Uppsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravstvo i Univerziteta Sydney u Australiji, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Švedska je bila neto izvoznik SARS COV-2 virusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije“, izjavio je John Pettersson sa Univerziteta Uppsala za švedsku TV stanicu SVT.

Utvrđeno je da je Švedska poduzela preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Posebno je pogođena Finska

Studija je zasnovana na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je naučnicima omogućilo analizu genetskog porijekla za širenje virusa u nordijskoj regiji.

Lanci zaraze stvorili su se u u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

“Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala utjecaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji“, navode autori studije.

Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja.

Posebno je pogođena Finska, uprkos strogim ograničenjima putovanja.

Naučnici su naveli da su virus sa sobom doveli Finci koji nisu imali zabranu ulaska iz Švedske.