MIGRANTSKA KRIZA

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je kako Poljska pregovara s Litvanijom i Latvijom o trenutnoj migrantskoj krizi te je naglasio kako bi NATO trebao poduzeti konkretne korake u rješavanju ovog problema.

U vezi s eventualnim odgovorom NATO saveza na migrantsku krizu na istoku Evrope, poljski premijer je naglasio kako Poljska, Litvanija i Latvija razmišljaju i razgovaraju o aktivaciji Člana 4. NATO pakta što je kroz historiju saveza aktivirano samo četiri puta.

"Nije dovoljno samo javno izraziti zabrinutost. Potrebni su nam konkretni koraci i posvećenost cijelog NATO saveza. Razgovaramo s Latvijom i Litvanijom o tome da pokrenemo Član 4. Stvari su otišle predaleko. Riječi nisu dovoljne da bi se zaustavio bjeloruski režim i svjesni smo da ćemo morati upotrijebiti znatno jače sankcije" , naveo je Morawiecki.

Šta podrazumijeva Član 4. NATO pakta?

Član 4. NATO saveza podrazumijeva zajedničke konsultacije država članica u trenutku kada jedna od država NATO pakta smatra da je na neki način narušen njen teritorijalni integritet, sigurnost ili politička nezavisnost.

"Konsultacije jačaju političku dimenziju NATO-a dajući članicama priliku da izraze mišljenja i zvanične stavove zemalja", navodi se na stranici NATO saveza.

Član 4. je kroz historiju NATO pakta aktiviran ukupno četiri puta. Prvi put ovaj mehanizam aktivirala je Turska 2003. godine zbog rata u Iraku.

Nakon toga, mehanizam je aktiviran u junu 2012. godine nakon što je srušen turski borbeni avion u Siriji, u oktobru 2012. godine nakon novih napada iz Sirije na Tursku, te u februaru 2020. također nakon borbenih aktivnosti na sjeverozapadnom dijelu Sirije.

Tokom 2014. godine, Latvija, Litvanija i Poljska su također razmatrale pokretanje Člana 4. NATO pakta i to zbog situacije na Krimu i ukrajinsko-ruskog rata. Međutim, uprkos najavama, države tada nisu iskoristile mogućnost aktivacije ovog člana.