Ograničavanje globalnog zagrijavanja

Pregovarači tvrde da je sporazum usmjeren na to se održi obećanje iz 2015. o ograničavanju globalnog zagrijavanja na 1.5 stepeni Celzija.

Na klimatskoj konferenciji UN-a u Glasgowu usvojen je revidirani sporazum o klimatskim akcijama nakon intervencije Indije u posljednjim momentima, čime je oslabljen tekst dogovora o emisijama iz uglja.

Nekoliko zemalja, uključujući male otočke države, navele su da su duboko razočarane tim potezom.

Pregovarači tvrde da je sporazum usmjeren na to da se Sporazum iz Pariza iz 2015. godine održi živim, odnosno da se ogranični globalno zagrijavanje na 1.5 stepeni Celzija.

Čelnik konferencije o klimi COP26 Alok Sharma udario je čekićem kako bi signalizirao dogovor gotovo 200 delegacija prisutnih u Glasgowu.

‘Trenutak istine’

Sporazum je rezultat dvosedmičnih pregovora koji su trebali završiti u petak ali su se produžili za jedan dan kako bi se uravnotežili zahtjevi zemalja koje su najviše izložene klimatskim promjenama, velikih industrijskih sila i onih čije je korištenje ili izvoz fosilnih goriva ključno za njihov ekonomski razvoj.

“Ovo je trenutak istine za naš planet”, rekao je Sharma u zadnjim satima konferencije, obraćajući se izaslanicima. “Svijet želi da preuzmemo rizik… Zajedno ćemo ili uspjeti ili propasti”, istaknuo je.

Pozvao je zemlje da se prestanu pitati šta bi još mogle tražiti na klimatskim pregovorima već da se zapitaju šta je dovoljno te da podrže nacrt klimatskog sporazuma.