Kockarska opklada

Najviše vjersko tijelo Indonezije proglasilo je da su bitcoin i druge kriptovalute zabranjene prema islamskom zakonu i da se njima ne bi trebalo trgovati u najvećoj muslimanskoj naciji na svijetu, javlja AFP.

Moćni savet ulema u zemlji izdao je fetvu, ili verski edikt, dok se trgovina virtuelnim valutama povećava u Indoneziji i drugde.

Fetve nemaju pravno dejstvo u zemlji jugoistočne Azije od 270 miliona, ali bi deklaracija potencijalno mogla da ubedi mnoge muslimane da izbegavaju kriptovalute.

Nakon sastanka u četvrtak, Savet je uporedio kriptovalute sa kockanjem, koje je haram, to jest zabranjeno islamskim zakonom.

"Kriptovalute kao roba ili digitalna imovina su nezakonite za trgovanje jer imaju elemente neizvesnosti, opklade i štete“, rekao je za AFP šef verskih dekreta Saveta Asrorun Niam Sholeh.

"To je kao kockarska opklada", rekao je on.

Prema njegovim rečima, digitalne valute nisu materijalna imovina i njihova vrednost može značajno da varira pa krše islamski zakon.

Transakcije u Indoneziji, zasnovane na kriptovalutama iznosile su oko 370 biliona rupija (26 milijardi dolara) u prvih pet meseci 2021, što je porast u odnosu na godinu dana ranije, rekao je ministar trgovine Muhamed Lutfi u junu.

Edikt dolazi nakon što je centralna banka Indonezije rekla da razmatra izdavanje sopstvene digitalne valute.

Ogranak Saveta u provinciji Aceh je 2019. godine izrekao fetvu o izuzetno popularnoj, ali brutalnoj onlajn igri PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) zbog straha da je podstakla nasilje u stvarnom svetu.

Nedavno je izdala fetvu protiv onlajn pozajmljivanja dok je objavila da su vakcine protiv bolesti COVID-19 dozvoljene prema islamskom zakonu, čak i ako sadrže proizvode od svinjskog mesa, koji su obično zabranjeni za muslimane.