Uskoro i odluka SAD-a

Velika Britanija je danas postala prva zemlja na svijetu koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv COVID-19. Lijek su zajedno razvile njemačka farmaceutska kuća Merck i njihova partnerska Ridgeback Biotherapeutics kao poticaj u borbi protiv pandemije.

Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode Velike Britanije preporučila je da se lijek, molnupiravir, koristi što je prije moguće nakon pozitivnog testa na COVID-19 i u roku od pet dana od pojave simptoma, prenijeli su danas britanski mediji.

Ovo je prvi oralni antivirusni tretman za COVID-19 koji je odobren, a zeleno svjetlo iz Britanije dolazi prije mogućeg odobrenja američkih regulatora. Američki stručnjaci sastat će se ovog mjeseca kako bi glasali o tome da li molnupiravir treba biti odobren.

Lijek, koji će u Britaniji biti nazvan Lagevrio, pomno je praćen otkako su podaci prošlog mjeseca pokazali da bi mogao prepoloviti šanse za umiranje ili hospitalizaciju za one koji su u najvećem riziku od razvoja teškog COVID-19 kada se daju u ranoj fazi bolesti.

Merck je ranije saopćio da je sekvenciranjem došao do zaključka da je molnupiravir efikasan protiv svih sojeva korona virusa, pa i dominantnog delta soja.

Faktor