Srceparajuća reportaža

CNN je nedavno objavio srceparajuću reportažu o mukama oca iz Afganistana koji je svoju devetogodišnju ćerku prodao kao nevjestu 55-godišnjem sunarodniku, a sve kako bi mogao da prehrani sebe i ostatak porodice.

Roditelje male Parvane Malik prodali su je 55-godišnjem Korbanu, kog opisuju kao "starca" zbog njegove sede brada i kose.

Na dan kada je Korban odveo Parvanu, njen uplakani otac Abdul molio ga je da ne povredi njegovo dijete, piše CNN.

"Ovo je tvoja nevjesta. Molim te, pazi na nju. Sada ste vi odgovorni za nju, molim vas, nemojte da je tučete", rekao je kroz suze ovaj otac, koji je kasnije priznao da ga krivica izjeda.

Porodica ove djevojčice rekla je da nije imala izbora i samo je jedna od brojnih siromašnih porodica koje su bile primorane da prodaju svoje mlade ćerke i udaju ih prije vremene kako bi preživjeli, a sve zbog činjenica da Afganistan polako tone u humanitarnu krizu.

Parvana i njena porodica posljednje četiri godine žive u afganistanskom kampu za raseljena lica u sjeverozapadnoj provinciji Badgis. Do sada su živjeli od humanitarne pomoći posla koji im je donosio oko 3 eura dnevno. No, otkako su talibani preuzeli Afganistan u avgustu, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa i međunarodna humanitarna pomoć je na čekanju, a posljedice najviše pogađaju upravo porodice kao što je ova koje sada ne mogu da kupe osnovne potrepštine poput hrane.

Abdul je prije nekoliko mjeseci bio primoran da proda i Parvaninu 12-godišnju sestru kako bi ostatku porodice dao šansu da preživi.

"Moj otac me je prodao jer nemamo hljeba, pirinča ili brašna. Prodao me je starcu", rekla je ova djevojčica za CNN.

Abdul je dodao da noću ne može da spava i da ga krivica izjeda, kao i da je pokušao na sve načine da izbjegne ovu sudbinu. Tvrdi da je bezuspješno tražio posao, te da je pozajmio novac od rođaka, a njegova supruga je po kampu molila druge stanovnike za hranu, ali ništa od toga nije urodilo plodom.

"Nas ima osam u porodici. Moram da prodam Parvanu da bi ostali članovi preživjeli", rekao je i dodao da će mu čak i ovaj potez pomoći da budu mirnu samo nekoliko mjeseci. Ćerku je prodao za ukupan iznos od 1.600 funti koji uključuje gotovinu, ovce i zemlju.
Parvana se nadala da će uspjeti da promjeni mišljenje svojih roditelja jer nije željela da napusti svoju porodicu, ni snove o tome da bude učiteljica kada poraste. Ona je u strahu da će je tući i natjerati da radi stvari koje ne želi. Ali čovjek koji ju je kupio stigao je sa isplatom u njihov dom prošle nedjelje.

Korban je saslušao Abdulovu molbu da ne tuče njegovo dijete, a potom je zgrabio Parvanu za ruku i odveo djevojčicu daleko od roditelja. Parvana se do samog kraja borila - nije željela da izađe kroz vrata, ali je na kraju ipak odvedena.