Barel 86 dolara

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošle sedmice jedan posto, na 85,53 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula 86,10 dolara. Na američkom je tržištu barel je poskupio 1,7 posto, na 83,76 dolara, a to je najviša cijena od oktobra 2014. godine.

Podršku cijenama pruža rast potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetske ekonomije od koronakrize, dok najveći proizvođači "crnog zlata" drže relativno ograničenu proizvodnju.

Uz to, cijene rastu zbog straha od nestašice ugljaa i plina u Kini, Indiji i Evropi, što je ubrzalo rast cijena tih energenata. Zbog toga su neki proizvođači struje prešli s plina na jeftinije lož ulje i dizel.

Kina je prošle sedmice najavila da će intervenisati kako bi zaustavila rast cijene uglja i osigurala snabdijevanje strujom na pragu zime.

Početkom oktobra Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos, podaci su Međunarodne agencija za energetiku.

Faktor