ZEMLJA U RASULU

Ogroman portret Moamera Gadafija nalazi se na ulazu u grad Bani Walid. Nakon 10 haotičnih godina od smrti libijskog diktatora, stanovnici pustinjskog grada i dalje žale za periodom prije revolucije.

"Moamer Gadafi je simbol", rekao je stanovnik Mohamed Dairi, pedesetogodišnjak. "Uvijek ćemo ga podržavati", dodao je.

Pobunjenici su ubili Gadafija u njegovom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra 2011. godine, nekoliko mjeseci nakon pobune koju je podržao NATO, čime je okončana njegova četrdestogodišnja vladavina. Stanovnici Bani Walida, uporišta plemena Warfala, najvećeg u zemlji i ključnog stuba Gadafijeve vladavine, podržavali su ga do kraja. Mnogi borci iz grada su poginuli, a još više u daljnjim bitkama kada su suparničke milicije napale.

"Moamer će zauvijek ostati u našim srcima", rekao je jedan stanovnik.

Bani Walid leži u oazi oko 170 kilometara jugoistočno od glavnog grada Libije Tripolija. Crvena, crna i zelena zastava iz perioda prije Gadafija, koju su pobunjenici ponovo usvojili 2011. godine, nigdje se ne vidi. Stanovnici i dalje žale za vremenom kad je zemljom vladao Gadafi.

"Prije 2011. godine Libijci su bili gospodari svoje sudbine. Od tada smo vidjeli 10 godina nepravde, bombardovanja, ubijanja i kidnapovanja", rekao je Mohammad Abi Hamra, koji nosi ručni sat s Gadafijevim likom.

Dodao je da je revolucija imala za cilj unaprijediti društvo, ali da su događaji iz 2011. godine zapravo bili zavjera protiv Libije. Deseta godišnjica smrti Gadafija dolazi u trenutku dok se zemlja priprema za izbore u decembru, kao dio mirovnog procesa pod vodstvom Ujedinjenih naroda, za koji se međunarodna zajednica nada da će pomoći u pokretanju novog, mirnijeg poglavlja u historiji Libije.

Međutim, mnogi u Bani Walidu su skeptični i vide više nade u starom režimu nego u sadašnjim političkim snagama u zemlji.

"Razlog zašto je ovaj grad toliko vezan za bivši režim je taj što revolucija 2011. nije donijela ništa osim ratova, katastrofa, podjele zemlje i kršenja njenog suvereniteta", rekao je inžinjer Fethi al-Ahmar.

"I dalje se držimo prošlosti, jer smo tada imali sigurnost, što je glavna stvar koja danas nedostaje u Libiji."

Novinar Ahmed Abouhriba se složio rekavši da Gadafi nije bio dikaktor.

Za Abouhribu, stanje u ekonomiji zemlje, narušeno inflacijom i sukobom, jasan je dokaz da se pod Gadafijem živjelo bolje. Rekao je da se vezanost Bani Walida za bivšeg lidera proteže i do njegovog sina Saifa al-Islama, čije se lice pojavljuje na plakatima na zidovima grada. U julu je Saif al-Islam dao rijedak intervju New York Timesu, u kojem je rekao da bi se mogao kandidovati za predsjednika.

"Kako možemo podržati nove političke stranke koje ništa nisu izgradile od 2011. godine? Ostajemo vjerni Gadafiju i njegovom sinu Saifu al-Islamu", rekao je Abouhriba.