Protesti

Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju posjedovati takozvanu zelenu propusnicu, kojom dokazuju da su vakcinisani, da su preboljeli koronavirus ili da su nedavno bili negativni, stupila je danas na snagu. Mjerom je pogođeno oko 23 miliona radnika u privatnom i javnom sektoru.

Protiv kontroverzne mjere organizirano je više protesta. Kritičari navode da je mjera udar na lične slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera.

Policija je prije sedam dana uhapsila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se protesti protiv te mjere pretvorili u sukobe s policijom.

Novi protest u Rimu najavljen je za danas, dok lučki radnici u Trstu planiraju blokirati luku. Vlasti kažu da će kina, pozorišta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu ako svi posjetitelji imaju zelenu propusnicu.

"Za firme i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i garantuje proizvodnju", rekao je Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruženja poslodavaca Confindustria.

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do hiljadu eura. Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu vakcine, piše portal Index.hr.