Najbolja zaštita

Evropska stretegija nabave vakcina i vakcinacije omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost.

Ministri zdravstva zemalja EU-a  su se na neformalnom zasjedanju u Sloveniji informirali o gradnji otporne zdravstvene unije u EU-u, kako bi Unija odgovorila na buduće zdravstvene izazove, a o trenutnom stanju pandemije COVID-a 19 obavijestila ih je evropska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides, prenosi Hina.

Evropska stretegija nabave vakcina i vakcinacije omogućila je uspjeh bez presedana, pri čemu su ključni bili saradnja članica i pokazana solidarnost, kazala je evropska povjerenica nakon sastanka koji je održan u hibridnom obliku i na “daljinu”, na kraćoj konferenciji za novinare na kojoj je bio i slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Pokazali smo saradnju i solidarnost, što se pokazalo ključnim i isplatilo se, kazala je Kyriakides.

Uspjeh se po njenim riječima pokazao u tome što je do sada u EU-u vakcinisano 75 posto odraslih osoba.

No potreban nam je i veći postotak vakcinisanih i to posvuda, to je bila moja glavna poruka, dodala je.

Vakcinisati, vakcinisati, vakcinisati, potrebno je broj vakcinisanih povećati i to je danas bila moja glavna poruka, rekla je Kyriakides, dodavši da je oštar podsjetnik kako je to tačno stanje u nekim članicama koje se susreću s velikim porastom infekcija i velikim pritiskom na bolničke sisteme.

Pandemija nevakcinisanih

Sada riskiramo pandemiju nevakcinisanih ako odmah ne krenemo u akciju da dosegnemo one koji oklijevaju da se vakcinišu i one najranjivije, kazala je Kyriakides.

To se mora osigurati odmah jer u mnogim društvima dolazi do otvaranja, a dodatnu prijetnju sada pred zimu predstavlja i gripa.

Kako bi se postiglo da se strategija vakcinacije i kontroliranja pandemije, te povratka u normalan život osigura na globalnoj razini, potrebna je i solidarnost, pa je i na današnjem neformalnom zasjedanju ministara zdravstva dato jasno obećanje da će EU državama izvan EU-a do sredine iduće godine donirati 500 miliona doza vakcina protiv COVID-a 19, od čega 250 miliona prije kraja ove godine.

Solidarnost se isplati, a nijedna doza ne smije propasti, upozorila je evropska povjerenica.

Vakcinisanje najbolja zaštita

Vakcinisanje nudi najbolju zaštitu od infekcije, gubitka života i dugotrajnih posljedica bolesti, ono je najbolji način da se pandemija završi i da dođe do povratka normalnom životu, kazala je Kyriakides.

Slovenski ministar Poklukar kazao je da je pandemija razotkrila slabe tačke zdravstvenih sistema, pomanjkanje lijekova i zdravstvenog osoblja, ali i nedovoljne proizvodne kapacitete u Evropskoj uniji za proizvodnju vakcina, lijekova i zaštitne opreme, što treba promijeniti kako bi se moglo odgovoriti na moguće slične izazove u budućnosti.

“Želio bih da nađemo rješenja, kako bolje prenositi iskustva i znanje između država članica”, kazao je Poklukar, dodavši i to da je pandemija posebno pogodila najranjivije društvene skupine.