SUMNJA SE NA ISIL

U popodnevnim satima bomba je eksplodirala u džamiji Eidgah u Kabulu u Afganistanu. Prema lokalnim medijima, veliki broj ljudi je poginuo. Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid potvrdio je da se dogodio ovaj incident.

Bomba je gađala veliku džamiju Eidgah u Kabulu, gdje je održavan mevlud majci glasnogovornika talibana Zabihullaha Mujahida, koji je kasnije na Twitteru u napadu odnio živote civila.

Talibanski borci nisu povrijeđeni u napadu, rekao je portparol talibana Bilal Karimi za Associated Press. U napadu su poginuli civili ispred kapije džamije. On nije naveo broj ubijenih i rekao je da je istraga u toku.

NVO za hitne slučajeve, bolnica u Kabulu koju finansira Italija, objavila je na Twitteru da je primila četiri osobe ranjene u eksploziji.

Područje oko džamije ogradili su talibani, koji su postavili jako osiguranje.

Niko odmah nije preuzeo odgovornost za napad. Međutim, od kada su talibani zauzeli Afganistan sredinom augusta, napadi militanatne grupe Islamska država (ISIL) na njih su povećani.

ISil je snažno prisutan u istočnoj provinciji Nangarhar i smatra talibane neprijateljima. ISIL je zatražio nekoliko napada na talibane, uključujući nekoliko ubistava u glavnom gradu provincije Jalalabadu.

Napadi u Kabulu dosad su bili rijetki, ali posljednjih sedmica ISIL je pokazao znakove da širi svoj trag izvan istoka i bliže glavnom gradu. U petak su talibanski borci upali u skrovište ISIL-a sjeverno od Kabula u provinciji Parwan. Napad je uslijedio nakon što je bomba IS -a pored puta ranila četiri talibanska borca u tom području.