NAPUSTILI AFGANISTAN

Porodica bebe, koju je marinac na aerodromu u Kabulu spasio prebacivši je preko ograde s bodljikavom žicom, svoj novi dom pronašla je u Arizoni.

Prevodilac Hameed tokom augusta živio je na aerodromu u Kabulu, pomažući američkim marincima u evakuaciji iz Kabula. On nije mogao napuštati aerodom Hamid Karzai, i do dana evakuacije svoje porodice, nije upoznao svoju novorođenu kćerku.

Hamid i njegova porodica uspjeli su napustiti Afganistan, a svoj dom su našli u Arizoni. Roditelji sada planiraju dati Liyi, koja ima dva mjeseca, srednje ime 'Marine' u čast trupama koje su je spasile.

Taj dan kada je njegovu bebu marinac prebacio preko bodljikave žice, prevodilac se nalazio unutar aerodroma. On je ugledao svoju ženu i novorođenče nakon čega je zamolio marinca da im pomogne.

"Jedino sam vjerovao da je on marinac i da će moja kćerka biti dobro", rekao je Hameed, koji je pet godina radio s američkim trupama.

On je 19. augusta rekao Sadiji da dođe na aerodrom jer su stigli izvještaji o kolegama i drugim američkim saveznicima koji su nestali nakon što su talibani dovršili preuzimanje Afganistana.

"Dobili smo informacije da su ljudi ubijani ili nestajali. Po svojoj pripadnosti znao sam da će moj dom biti sljedeći. Samo je bilo pitanje vremena", rekao je Hameed.

Sadia se sa Liyjom uputila na aerodrom u Kabulu gdje su joj talibani, prema riječima Hameed, oduzeli dokumente i gotovinu, ostavljajući ih sa stotinama drugih koji su pokušavali proći aerodromska vrata.

Hameed se prisjetio kako je ugledao svoju suprugu i kćerku s druge strane ograde i satima je posmatrao kako njegova porodica pokušava da prođe kroz kapiju i uđe na aerodrom.

"Znao sam da nikada neće uspjeti", kazao je.

Očajani Hameed preklinjao je marinca, koji je stajao na vozilu kraj ograde s bodljikavom žicom, da mu pomogne tako što će uvesti njegovu kćerku na aerodrom.

"Rekao mi je da je jedino što može učiniti je podići je preko bodljikave žice, ali je postojala mogućnost da se povrijedi. Rekao sam mu da ću riskirati. Više bih volio da se povrijedi nego da umre", dodao je.

Nakon što su prebacili bebu preko ograde i predali je drugim marincima, Hameed se morao pobrinuti za suprugu koja se srušila od iscrpljenosti prije nego što je stigla do aerodromske kapije.

Nekoliko sati kasnije, Sadia je uspjela proći kroz kapiju, a porodica se ponovno okupila, a potom su čekali evakuacijiski let.