Vlasti istražuju

Vlasti u Indiji istražuju slučaj u kojem je 15-godišnja djevojka više puta tokom devet mjeseci grupno silovana.

Policija u gradu Mumbaiju uhapsila je 28 osoba u vezi sa navodnim silovanjima, koja su počela u januaru, izvještavaju lokalni mediji, prenosi BBC.

Lokalni mediji izvještaji da je sve počelo kada ju je njen dečko silovao i sve to snimio. On i njegovi prijatelji su tada navodno iskoristili snimak da je ucijene da ima seks sa njima. Vlasti su saopćile da su se grupna silovanja dogodila u različitim predgrađima Mumbaija, uključujući Dombivili, Badlapur, Murbad i Rabale.

Djevojka je u srijedu navečer konačno prijavila slučaj policiji. Novinska kuća NDTV saopćila je da je djevojka imenovala ukupno 33 napadača i da ih poznaje gotovo sve.

Indija je nakon stravičnog grupnog silovanja u autobusu 2012. godine, koje je dovelo do bijesa u cijelom svijetu, uvela stroge zakone za rješavanje zločina seksualne prirode.

Indijski Nacionalni biro za evidenciju kriminala u 2020. godini zabilježio je 28.046 slučajeva silovanja - ili gotovo 77 slučajeva dnevno.

Stvarni brojevi mnogo su veći jer se mnogi slučajevi i ne prijavlju. U indijskom društvu silovanje je i dalje tabu temu.

BBC/Faktor