Sjeverna Makedonija je najbezbjedija zemlja na Zapadnom Balkanu, za njom slijedi Srbija, a najmanje bezbjedno je Kosovo, pokazuju rezultati istraživanja australijskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP) za 2021, prenosi Danas.

Prema ovogodišnjem globalnom indeksu mira, najbezbjedniji je Island a najnebezbjedniji Afganistan.

Od zemalja u regionu Sjeverna Makedonija, Srbija, Albanija i Crna Gora svrstane su u „visoko bezbjedne zemlje“ dok su Bosna i Hercegovina i Kosovo ocjenjeni kao „srednje bezbjedne zemlje“.



Prema ovogodišnjem indeksu, najbolje plasirana na Zapadnom Balkanu, Sjeverna Makedonija nalazi se na 40. mjestu na listi od ukupno 163 zemlje i zabilježila je skok od 11 bodova u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je na 44. mjestu, Albanija  na 48. mjestu, Crna Gora na 51. mjestu.

BiH je na 72, a Kosovo na 80. poziciji, u kategoriji „srednje bezbjednih“.

U odnosu na prethodnu godinu samo Srbija i Albanija bilježe pad od tri, odnosno dva poena, dok Crna Gora i BiH bilježe rast za po tri boda a Kosovo je nepromjenjeno.

Od bivših jugoslovenskih republika samo se Slovenija nalazi među 14 zemalja svijeta u kojima je globalni indeks mira „veoma visok“,  na 5. mjestu globlane liste.

Hrvatska je na ukupnoj listi na 17. mjestu, među zemljama sa „visokim“ stepenom bezbjednosti.

Na prvom mjestu globalne liste je Island, slijede Novi Zeland, Danska, Portugal i Slovenija.

Kao posljednjih pet na listi od 163 zemlje, u kategoriji zemalja u kojima je globalni indeks mira „veoma nizak“ nalaze se Irak, Južni Sudan, Sirija, Jemen i Avganistan.

Izvor: Danas