IZNENAĐENJE ILI NE?

Ugledni američki magazin Time svake godine objavljuje listu najutjecajnijih osoba, kao i osobu godine. Ovaj put, među 100 najutjecajnijih osoba našao se i jedan od osnivača talibanskog pokreta Abdul Ghani Baradar.

Kao i prethodnih godina, magazin Time je najutjecajnije ličnosti rasporedio u nekoliko kategorija, a između ostalog napravljena je i lista najutjecajnijih lidera koji su obilježili ovu godinu.

Na ovoj listi, sasvim očekivano, našli su se lideri poput američkog i kineskog predsjednika Joea Bidena i Xi Jinpinga, novog premijera Izraela Naftalija Bennetta, kao i iranskog lidera Ebrahima Raisija.

Interesantno, na listi se našlo i ime koje je u posljednjem periodu izazvalo brojne kontroverze. Naime, Time je na listu najutjecajnijih lidera uvrstio i jednog od osnivača talibanskog pokreta Abdula Ghanija Baradara. Magazin Time je Baradara ocijenio kao karizmatičnog vođu i duboko pobožnu ličnost.

"Kada su talibani u augustu proglasili pobjedu u Afganistanu, to je bilo pod uslovima koje je Baradar pregovarao. Rečeno je da on donosi sve važne odluke, uključujući i one o amnestiji pripadnika bivšeg režima. Također, zaslužan je za sprečavanje krvoprolića kada su talibani ušli u Kabul, kao i na održavanje veza s Kinom i Pakistanom", navodi Time.

Magazin također naglašava kako je Baradar budućnost Afganistana.

"U privremenoj vladi postavljen je za zamjenika premijera, a glavna uloga dodijeljena je drugom lideru, znatno prihvatljivijem tvrdokornijoj generaciji talibanskih zapovjednika. Baradar je tih i tajnovit čovjek koji predstavlja umjerenu struju koja bi trebala dobiti podršku Zapada", navodi se u objašnjenju.