AFGANISTAN

Talibani su, navodno, zatvorili ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga odsjekom koji je nekada provodio stroge vjerske doktrine. Sklonjena je tabla sa zgrade ovog ministarstva, a na njeno mjesto postavljen natpis ''ministarstvo za poroke i vrline".

Na snimcima sa društvenih mreža vide se žene zaposlene u tom ministarstvu, kako mole talibane da im dozvole da se vrate na posao.

Tokom vladavine talibana devedesetih godina, ovo ministarstvo je nametnulo stroga islamska pravila i okrutna ograničenja ženama, prenosi BBC. Navode da su se za 20 godina žene u Afganistanu borile i stekle niz osnovnih prava, ali da sada postoji bojazan da taj napredak sprečava nova talibanska privremena vlada koju čine isključivo muškarci.

Glavna BBC dopisnica za međunarodna pitanja Lis Duset u Kabulu kaže da, iako su talibanske vođe tvrdile da su se promijenile kao i da Afganistan nije više isti, izgleda da postoji sve veća neusklađenost između riječi i dijela.

Grupe za ljudska prava ranije su kritikovale ''ministarstvo za poroke i vrline" zbog ućutkivanja neistomišljenika i nasilnog sprovođenja ograničenja nametnutih stanovništvu, posebno ženama i devojkama, kao i zbog širenja straha i nepovjerenja među zajednicama.

Međutim, talibani kažu da je ta institucija važna, da je glavna svrha da služi islamu.

"Stoga je obavezno imati 'ministarstvo za poroke i vrline", rekao je član talibana Mohamed Jusuf za New York Post.

Dvojica pripadnika talibana u Kabulu izjavili su za Washington Post da ne očekuju da će koristiti silu na isti način na koji je grupa to ranije radila, a da oni koji provode pravila neće biti policajci ili vojnici.

Ministarstvo je raspušteno poslije američke invazije na Afganistan 2001. godine, iako je tadašnji predsjednik Hamid Karzai ponovo uspostavio slično, ali manje moćno odjeljenje 2006. godine poslije pritiska konzervativaca.

Zaposlene u kompleksu ženskog ministarstva rekle su da su sedmicama pokušavale da se vrate na posao, ali da je zgrada za njih bila zaključana.

Zvaničnici iz redova talibana rekli su da će pod novom vladom ženama biti dozvoljeno da uče i rade u skladu sa njihovim tumačenjem islamskog vjerskog zakona. Ženama je rečeno da ostanu kod kuće dok se sigurnosna situacija poboljša, a talibanski borci pretukli su žene koje su protestovale protiv privremene vlade koju sačinjavaju isključivo muškarci, javlja BBC.