Afganistan

Talibanska vlada u Afganistanu saopštila je da žene mogu da nastave sa diplomskim i postdiplomskim studijama u javnim i privatnim institucijama sve dok su odjeljenja odvojena po polu, prenosi RTK.

Sadašnji ministar talibana Abdul Baki Hakkani je naglasio da njegova vlada ima za cilj da održi napredak koji je Afganistan postigao u obrazovnom sektoru u posljednjih 20 godina, ali u zemlji neće biti zajedničkog obrazovanja.

Segregacija učenika biće prema polu, jer, kako je rekao, obrazovanje miješovitih razreda je protivno islamskim zakonima i afganistanskim kulturnim tradicijama.

Prema njegovim riječima, samo nastavnicama će biti dozvoljeno da podučavaju djevojčice, dok će muškarcima takođe biti dozvoljeno da podučavaju žene bez kršenja islamskog zakona, iza “zavjesa”, ili onlajn.

"Muški učitelji mogu predavati, ali u skladu sa šerijatom. Mogu da predaju iza zavjese ili putem ekrana (video zapisa)", rekao je Hakkani.

Pod talibanskom vladom u Afganistanu 1996. do 2001. godine, ljudska prava, posebno prava žena, bila si ugrožena. Njima nije bilo dozvoljeno da izlaze iz kuće bez muškog rođaka, a djevojčicama tada nije bilo dozvoljeno školovanje. Od povratka na vlast prije skoro mjesec dana, talibani su se obavezali da će štititi ljudska prava i omogućiti ženama da studiraju ili rade kako bi mogle ostati dio globalne zajednice i nastaviti da dobijaju finansijsku pomoć za to.

Dok javni univerziteti ostaju zatvoreni u Afganistanu uglavnom zbog izbijanja koronavirusa, privatni univerziteti otvoreni su prije nedjelju dana. Učionica je bila odvojena zavjesama. Hakani je rekao da će se rodna segregacija primenjivati u cijeloj zemlji, a svi predmeti koji se trenutno predaju takođe će biti pregledani u narednim mjesecima.

Izvor: Kosovo Online/RTK1