ODGOVORNOST

Andrew Card je 11. septembra 2001. godine saopćio bivšem američkom predsjedniku Georgeu Bushu mlađem da se taj dan desio teroristički napad koji je promijenio svijet.

Card je bio šef Bushovog ureda i imao je odgovornost da kaže šta se dešava. To je učinio u trenutku kada je predsjednik bio u posjeti jednoj osnovnoj školi u Floridi.

Tada je Bush sjedio u učionici i đacima čitao knjigu "The Pet Goat". Ranije mu je rečeno da je u jedan od dva tornja Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku udario manji avion.

Card je nekoliko minuta kasnije ušao u učionicu i rekao Bushu šta se dešava.

"Razmišljao sam šta ću reći, a onda sam otvorio vrata, prišao predsjedniku i šapnuo mu na desno uho: 'Drugi avion je udario u drugi toranj. Amerika je napadnuta.' Pogledao sam u predsjednika i iskreno mislim da je razmišljao o teretu koji je preuzeo položivši predsjedničku zakletvu. Rekao bih da je to trenutak kada je postao predsjednik", ispričao je.

Bush je nastavio čitati knjigu, a Card je bio impresioniran time što predsjednik nije ništa učinio što bi moglo izazvati strah kod učenika.

"Nije pokazao strah ni pred medijima, a što bi bilo na zadovoljstvo terorista u cijelom svijetu", dodaje.

Smatra da je SAD zaboravio ono što je naučio iz ovog napada, objavio je Sky News.

Podsjećamo, u terorističkom napadu na zgrade Blizance ubijeno je 2.750 osoba, dok je isti dan u napadu na Pentagon ubijeno 189 ljudi. SAD je optužio terorističku organizaciju Al Kaida, predvođenom Osamom bin Ladenom, da je izvršila napad. U oktobru 2001. počela je američka vojna intervencija u Afganistanu, jer se tvrdilo da njegov talibanski režim podržava teroriste.