Uspješna imunizacija

Pogon anticovid imunizacije u skandinavskoj zemlji je veoma uspješan, s gotovo tri četvrtine potpuno vakcinisanih od ukupne populacije od 5,8 miliona stanovnika.

Nakon 548 dana borbe za suzbijanje širenja korona virusa, vlasti Danske u petak su ukinule sva domaća ograničenja, uklonivši bolest COVID-19 sa liste kritične prijetnje po društvo.

Pogon anticovid imunizacije u Danskoj je veoma uspješan, s više od 73 posto potpuno vakcinisanih od ukupne populacije od 5,8 miliona stanovnika.

Ministar zdravstva Danske Magnus Heunicke na Facebooku je naveo da infekcija COVID-19 više nije društveno kritična bolest u toj zemlji.

“Dobar petak svima. Uživajmo u životu i pazimo jedni na druge“, poručio je Heunicke.

Bez COVID-pasoša

Vlada Danske je 27. augusta saopćila da neće produžavati postojeće restrikcije nakon 10. septembra zbog visokog stepena vakcinacije i jake kontrole epidemije.

“Iako smo sada na dobrom mjestu, nismo došli do kraja epidemije. Stoga Vlada neće oklijevati u brzom djelovanju ako pandemija ponovno ugrozi ključne funkcije u našem društvu“, upozorio je Heunicke.

U Danskoj se više ne traže ni COVID-pasoši, koji su uvedeni u martu za ulazak u noćne klubove i diskoteke.

Maske su još uvijek obavezne na aerodromima, a ljudima se savjetuje da ih nose u centrima za testiranje ili bolnicama.

Osnova za otvorena društva

Michael Bang Petersen, profesor političkih nauka i savjetnik Vlade za COVID-19, rekao je da je vakcinacija osnova za otvorena društva i da je Danska imala veću prihvaćenost vakcina od mnogih zemalja.

“To je zbog povjerenja u vlasti koje upravljaju pandemijom. Hoće li ukidanje ograničenja proći dobro? Ko zna… Mogu se pojaviti nove varijante i ponovo se pojaviti ograničenja. Ipak, sa aspekta ponašanja, optimističan sam u pogledu budućnosti. Čak i s trećim valom međusobno povjerenje bi trebalo biti dovoljno visoko“, naveo je Petersen na Twitteru.