Neposredno prije početka ljetnjih praznika, Vlada Kosova ukinula je gotovo sve mjere protiv koronavirusa jer nije željela da uskrati dolazak građanima iz dijaspore. Sada zbog toga, problem ima Švicarska, prenosi Koha.

Poznati list Sonntags Zeitung tvrdi da su građani Kosova iz zemalja zapadne Evrope "putovali kao nikad prije u svoju postojbinu".

Samo u julu u Prištinu je stiglo 446.340 putnika, skoro dvostruko više nego u godinama prije epidemije koronavirusa.

"U zemlji je vladala svečana atmosfera. Diskoteke i restorani bili su krcati, svadbe su se održavale posvuda, kao i zabave. Idealni uslovi za varijantu delta, koja se proširila vrlo brzo, jer skoro niko od njih nije bio vakcinisan", piše Sonntags Zeitung.



List naglašava da putnici iz zapadnih zemalja nisu se vakcinisali u državama u kojima borave, ali ni na Kosovu gdje su došli na godišnji odmor.

Do 20. jula broj slučajeva koronavirusa na Kosovu značajno je opao, a gotovo da nije bilo novih pozitivnih slučajeva. Tek nakon dolaska emigranata, kojima nije bio potreban nikakav test ni dokaz da nisu oboljeli za dolazak na Kosovo -  brojke su eksplodirale.

"Do danas Kosovo nije u stanju obuzdati ovo značajno povećanje novooboljelih. A sada se problem preliva kod nas jer veliki broj Albanaca sa Kosova živi i radi širom Švicarske. Mnogi od njih su doputovali sa lažnim PCR testovima", piše ovaj švicarski list.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore