Japan je obustavio upotrebu vakcina kompanije Moderna nakon što je otkriveno da se u pojedinim ampulama nalaze ‘strani materijali’.

Japan je obustavio upotrebu 1,63 miliona doza vakcine protiv korona virusa kompanije Moderna, nakon što je otkriveno da se u pojedinim ampulama nalaze “strani materijali”.

Ministarstvo zdravlja Japana saopštilo je da je dobilo izvještaje iz nekoliko centara za masovnu vakcinaciju u kojima se navodi da je otkriveno da se u pojedinim neupotrebljenim dozama vakcine nalaze Moderna “strani materijali”, prenosi Tanjug.

Japanski proizvođač lijekova Takeda Pharmaceutical, koja je zadužena za distribuciju i prodaju Modernine vakcine u toj zemlji, saopštila je da iz predostrožnosti obustavlja upotrebu oko 1,63 miliona doza proizvedenih u istoj proizvodnoj traci, prenose japanske agencije.

Detaljna istraga

Dio iz količine od 1,63 miliona doza distribuirane u 863 centara za vakcinisanje već je upotrijebljen, dodaje se.

“Do danas nije bilo nikakvih dojava o nedostacima u sigurnosti ili efikasnosti vakcina”, rekao je predstavnik Moderne za Kyodo News i dodao da će kompanija provesti detaljnu istragu.

Japansko ministarstvo zdravstva reklo je da su doze proizvedene u istoj proizvodnoj liniji u isto vrijeme u Španiji i vjeruje da nema “znatnih” opasnosti po sigurnost za zdravlje.

Ministarstvo je objavilo i brojeve tri lotova: 3004667, 3004734 i 3004956  kako bi pojedinci mogli provjeriti jesu li primili dozu iz tih pošiljaka.

U Japanu je iskorišteno više od 10 miliona doza Modernine vakcine otkako je ono odobreno za upotrebu u maju, navodi vlada.

Izvještaji o kontaminaciji došli su iz osam vakcinacionih centara u pet japanskih prefektura, a prisustvo strane materije potvrđeno je u 39 ampula.