Prijeti im smaknuće

Osoblje UN-a za procjenu prijetnji upozorava kako talibani pojačavaju potragu za ljudima koji su radili za SAD i NATO, te kako idu "od vrata do vrata" kako bi ih našli.

Povjerljivi izvještaj savjetnika UN-a za prijetnje, koji su vidjeli određeni medij, pokazuje kako oružana grupa ima "listu prioriteta" odnosno pojedinaca koje želi uhapsiti i prijeti hapšenjem ili smrću članovima porodice ako se ti pojedinci ne predaju.

Ljudi koji idu ka aerodromu u Kabulu su meta detaljnih provjera na kontrolnim tačkama u većim gradovima, uključujući glavni grad i Jalalabad.

- Oni targetiraju porodice onih koji se odbijaju predati i progone i kažnjavaju njihove porodice "u skladu sa šerijatskim zakonom" - navodi Christian Nellemann, izvršni direktor Norveškog centra za globalne analize koji je autor izvještaja za UN.

- Očekujemo da pojedinci koji su radili za NATO, SAD snage i njihove saveznike, kao i njihovi članovi porodica, budu meta mučenja i smaknuća. To će dodatno ugroziti zapadne obavještajne službe, njihove mreže, metode i sposobnost suprotstavljanja talibanima, ISIL-u i drugim prijetnjama - upozoravaju iz UN-a.

Al Jazeera Balkans