Amerikanci istražuju

Hiljade Afganistanaca nahrupile su u nedjelju navečer i u ponedjeljak na aerodrom u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let prije nego što se talibani učvrste na vlasti.

Američki vojnici morali su pucati u zrak kako bi rastjerali mnoštvo, a bilo je i mrtvih.

Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je u utorak da istražuje ljudske ostatke otkrivene na točku transportnog aviona C-17s koji je iz Kabula poletio u haotičnim okolnostima nakon što su talibani zauzeli grad. Vojska u saopćenju navodi da je avion u nedjelju sletio u Kabul i da su ga okružile stotine afganistanskih civila.

- Suočeni sa sve nepovoljnijom sigurnosnom situacijom oko aviona, posada je odlučila što prije poletjeti - stoji u saopćenju.

Pojavile su se i zastrašujuće snimke koje prikazuju noge muškarca kako, u letu, vise van aviona nakon što su ga prikliještila vrata kućišta stajnog trapa, odnosno vrata na dijelu gdje se uvlače točkovi nakon polijetanja.

I ostale haotične snimke koje su obišle svijet, prikazuju gomile Afganistanaca kako se pokušavaju očajnički ukrcati u američki vojni transporter. Oni koji se nisu uspjeli dočepati unutrašnjosti aviona, odlučili su riskirati vlastiti život hvatajući se za vanjske dijelove aviona. No, kada je avion poletio, zbog ubrzanja, oni koji su se držali za točkove, padali su s nekoliko stotina metara visine, a njihova tijela pronađena su na krovovima zgrada.

Amerikanci su kasnije preuzeli kontrolu nad aerodromom, jedinim izlazom iz zemlje i nastavili evakuaciju diplomata i civila, privremeno prekinutu u ponedjeljak zbog haosa na pisti.

24sata.hr