Predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države

Panika i strah okovali su Kabul u ponedjeljak kada su teško naoružani talibanski borci preuzeli kontrolu nad napuštenom predsjedničkom palatom.

Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države.

Panika i strah okovali su Kabul u ponedjeljak kada su teško naoružani talibanski borci preuzeli kontrolu nad napuštenom predsjedničkom palatom, a zapadne države požurile sa evakuacijom svojih građana. Stotine Afganistanaca, u očajničkom pokušaju da napuste državu, preplavile su kabulski aerodrom.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru je rekao kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu.

"Hvala Bogu, rat je završen. Došli smo gdje smo nastojali doći, a to je do slobode u našoj državi i do nezavisnosti našeg naroda. Nećemo dozvoliti bilo kome da koristi naše zemlje i napada bilo koga, niti mi želimo štetiti drugima“, naveo je Mohammad Naeem i pozvao na miroljubive međunarodne odnose.