Vrući val iz Afrike

Toplotni val koji je pogodio Španiju u subotu rezultirao je rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu su u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjerena 47,4 stepena Celzijusa, objavila je danas državna meteorološka agencija (AEMET).

- Ovo je najviša dosad evidentirana temperatura u Španiji - rekao je glasnogovornik AEMET-a Rubén del Campo istaknuvši da je riječ o provizornim podacima, koji će biti potvrđeni sljedećih dana.

Temperatura, koja je zabilježena u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu, viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. jula 2017.

Nedugo nakon toga na aerodromu u Cordobi zabilježeno je 46,9 stepeni Celzijusa.

Toplinski val koji je zahvatio Španiju nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 stepeni Celzijusa.

Španska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

Naučnici smatraju da su učestaliji toplotni valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će oni postati još učestaliji, duži i intenzivniji.

Faktor