Na Kosovu će do kraja sedmice biti veoma vruće, sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 29 do 37, na jugu i istoku oko 40 stepeni Celzijusovih, dok se u nedjelju očekuje postepeno naoblačenje.

Predstojeća noć biće na sjeveru i jugu tropska, dok će ujutru biti malo do umjereno oblačno, na istoku promjenljivo oblačno, a u ostalim predjelima vedro. Tokom dana sunčano, veoma vruće i sparno.

Minimalna temperatura vazduha biće od 17 do 23, a najviša dnevna od 33 do 37, na jugu i sjeveru lokalno do 40 stepeni Celzijusovih.

Noć sa četvrtka na petak, 29. na 30. jul, biće vedra i topla, na sjeveru i jugu lokalno tropska, dok će u petak tokom dana biti sunčano, veoma vruće i sparno vrijeme uz malu dnevnu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od 17 do 23, a najviša dnevna od 32 do 37, na sjeveru, istoku i jugu oko 40 stepeni Celzijusovih.

Noć sa petka na subotu, 30. na 31. jul, biće vedra i topla, na sjeveroistoku, istoku i jugu lokalno tropska, a tokom dana biće veoma vruće i sparno, uz malu dnevnu oblačnost.

Minimalna temperatura vazduha od 17 do 23, a najviša dnevna od 32 do 37, na jugu i istoku oko 40 stepeni Celzijusovih.

U nedjelju, 1. augusta, noć će biti vedra i topla, na sjeveroistoku, istoku i jugu lokalno tropska. Jutro će biti vedro, a tokom dana, zbog priliva malo svježijeg vazduha sa zapada, očekuje se postepeno naoblačenje sa jugozapada i zapada, dok će na istoku i jugu i dalje biti vedro.

Poslije podne i uveče biće uslova za pljuskove i grmljavinu u zapadnoj polovini zemlje, te dijelom na sjeveru, a u istočnoj polovini i na jugu promjenljivo oblačno.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od 17 do 23, a dnevna na zapadu u manjem padu, a na istoku i jugu i dalje vruće, pa će najviša biti od 29 do 33 na zapadu, na jugu i istoku od 35 do 38 stepeni Celzijusovih.

NASTAVLJAJU SE EKSTREMNE VRUĆINE

Pred nama je novi toplinski val, a kako u svojoj prognozi najavljuje Severe Weather Europe, temperature na Balkanu mogle bi dosezati i 45 °C.

– Čini se kako će posljednji dani jula i početak uagusta donijeti najintenzivniju vrućinu u Evropi ovog ljeta. Očekuje se da će temperature biti više od 40 °C u nekim područjima, a ovog vikenda u Grčkoj bi mogle ići i do 45 °C. To će značajno povećati opasnost od požara širom mediteranske regije i Balkanskog poluotoka – stoji u izvještaju.


Mapa koju je objavila stranica Severe Weather Europe

Juli je donio velike vrućine uglavnom u južne i jugoistočne dijelove europskog kontinenta, dok na zapadu nije bilo značajnijih vrućina. Najviše temperature zabilježene su na Sredozemlju, na Balkanskom poluotoku i u Turskoj, gdje su prelazile i 40°C. Međutim, vrućina se u posljednje vrijeme proširila i na uobičajeno hladne Veliku Britaniju i Irsku, gdje su išle preko 30°C – navodi se dalje u izvještaju.

Dalje navode kako će nadolazeće vrućine biti ekstremne i da će potrajati najmanje sedam dana. Pogođena će biti i Italija, ali i ostali dijelovi južnog i srednjeg Sredozemlja.

Znatno toplija zračna masa brzo će se sa Sredozemlja preliti na balkanski poluotok.

– Dijelovi Italije, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske i Grčke spremni su za ”prženje” u ekstremnim i suhim vrućinama – najavljuje Severe Weather Europe.

Dodaju kako će ova suša povećati i rizik od požara na jugu Evrope.