WHO

Zaraznija delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Evrope, objavili su u petak Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Podaci prikupljeni između 28. juna i 11. jula pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Napori u sprečavanju širenja koronavirusa

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 posto.

Istovremeno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pažnju na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.


Delta varijanta se širi među mladim ljudima

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Evropi u svakom od posljednje četiri sedmice, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta koronavirusa u svijetu.

“Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante. Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kada ih se na to poziva, ljudi bi se trebali vakcinisati”, poručio je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a.