Jesen i zima

Smanjenje kontakata među ljudima i pridržavanje osnovnih sanitarnih mjera bit će neophodno ako počne da raste stopa zaraze, navode iz Instituta Robert Koch.

Njemački centar za kontrolu bolesti saopćio je da bi trebalo vakcinisati 85 posto populacije od 12 do 59 godina i 90 posto starijih od 60 godina da bi se spriječio novi talas zaraze na jesen i zimu delta sojem korona virusa.

U Njemačkoj je do nedjelje 56,5 posto stanovnika primilo najmanje jednu dozu, a potpuno je vakcinisano 38,9 posto, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Današnji izvještaj Instituta Robert Koch, zasnovan na matematičkom modeliranju i rezultatima istraživanja, objavljen je u trenutku kada je stopa zaraze u Njemačkoj najniža u posljednjih nekoliko mjeseci.

Zaraze izazvane delta sojem

Prema podacima Instituta, prošle sedmice prijavljivano je pet novih slučajeva na 100.000 stanovnika, ali sada je više od polovine novih zaraza izazvano delta sojem virusa.

U izvještaju se navodi da ako se cilj vakcinacije postigne dovoljno brzo, može biti izbjegnut “jak četvrti talas” epidemije koji se očekuje najesen i tokom zime.

Smanjenje kontakata među ljudima i pridržavanje osnovnih sanitarnih mjera bit će neophodno ako počne da raste stopa zaraze.