Sinovac i Sinopharm

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da bi sve vakcine protiv COVID-19 koje je odobrila za hitnu upotrebu trebaju biti priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da bi sve vakcine protiv COVID-19 koje je odobrila za hitnu upotrebu trebale biti priznate u zemljama koje otvaraju granice vakcinisanim putnicima.

Ovaj potez mogao bi izazvati zapadne zemlje da prihvate i dvije naizgled manje efikasne kineske vakcine, koje je zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda odobrila, ali većina evropskih i sjevernoameričkih zemalja nije, prenosi Beta.

Pored vakcina Pfizer/BioNTech, Moderne, AstraZenece i Johnson&Johnson, WHO je dao zeleno svjetlo i dvjema kineskim vakcinama, koja su proizveli Sinovac i Sinopharm.

Protiv globalne nejednakosti

Vijeće Evropske unije je u maju ukinulo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA), a da zemlje samostalno mogu odlučiti da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili neku drugu, uključujući ruski Sputnjik V.

EMA je počela je analizu vakcine protiv korona virusa koju proizvodi kineska kompanija Sinovac, ali ne postoji rok za odobrenje.

EMA nije odobrila verziju AstraZenece proizvedene u Indiji, čime je zabranjeno putovanje ljudima u zemljama u razvoju koji su primali vakcine putem programa COVAX, koji su podržali UN.

WHO je ocijenio da svaka mjera koja dozvoljava putovanja samo imuniziranima nekim, a ne svim vakcinama koje je odobrio WHO, povećava globalnu nejednakost, koja je već viđena prilikom raspodjele vakcina.

To bi negativno utjecalo i na rast ekonomija koje su najteže pogođene pandemijom, naveo je WHO.

‘Smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti’

WHO je rekao da takvi potezi podrivaju “povjerenje u spasonosne vakcine za koje se već pokazalo da su sigurne i efikasne”.

Zdravstvena agencija UN-a rekla je da su analize obje kineske vakcine potvrdile da one značajno smanjuju rizik od hospitalizacija i smrti.

Iako su se zapadne zemlje uglavnom oslanjale na vakcine proizvedene u SAD-u i Evropi, poput Pfizerove i AstraZenece, mnoge zemlje u razvoju su koristile  kineske vakcine.