Čovjek od povjerenja

Čovjek od povjerenja predsednika SAD Josepha Bidena, Michael Carpenter, nominovan je za ambasadora SAD pri OSCE-u.

Poslije imenovanja Britanca Michaela Devenporta za šefa misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) na Kosovu, za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri OSCE-u sprema se Michael Carpenter, još jedan dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik SAD Joseph Biden prije nekoliko dana nominovao je Carpentera za ovu funkciju, što treba da potvrdi Senat.

Carpenter je iskusni diplomata, bivši zvaničnik Pentagona, direktor "Pen Biden Centra" za diplomatiju i globalno angažovanje, organizacije čiji je osnivač Jospeh Biden, a kome je bio i savjetnik u toku predsjedničke kampanje.

Službovao je kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, zatim kao specijalni savjetnik potpredsjednika SAD za Evropu i Evroaziju u vrijeme kada je potpredsjednik bio Biden, a u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD bio je direktor za Rusiju. Njegov angažman se tokom karijere neretko ticao američke politike prema regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Carpenter je prije dvije godine ukazivao da on neće imati uspjeha, ukoliko SAD i Evropska unija ne dogovore zajedničku taktiku za taj proces.

Takođe je izjavljivao da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje, ali i da je pametna strategija da Amerika podrži ono što bi se dvije strane dogovorile.

Iako je Vašingtonski sporazum potpisan u vrijeme mandata Donalda Trumpa, prema Carpenteru, on ima pozitivnih elemenata, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

Jedan je od rijetkih Amerikanaca od koga se moglo čuti da razume historijske veze između Srbije i Rusije i da američki ili zapadni zvaničnici nepromišljeno dolaze u Beograd sa porukama da bi te veze trebalo raskinuti.

Iznosio je i stavove da ne mora svaka država Zapadnog Balkana da bude članica NATO-a.

OSCE ima 57 država članica, sa tri kontinenta – iz Evrope, Azije i Sjeverne Amerike.

Izvor: Kosovo Online