Objesio se

Pionir antivirusnog softvera John McAfee pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji nekoliko sati nakon što je španski Visoki sud presudio da bi može biti izručen SAD-u zbog optužbi za utaju poreza.

Pionir antivirusnog softvera John McAfee pronađen je u srijedu mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u blizini Barcelone.

Prema izvještajima novinara, desilo se to nekoliko sati nakon što je španski Visoki sud presudio da se može izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se suočvao s optužbama za utaju poreza za koje je kazna do 30 godina.

McAfee se očito objesio, rekao je njegov advokat novinskoj agenciji Reuters.

Izjava koju je objavila katalonska provincijska vlada potvrdila je da je 75-godišnji američki državljanin pronađen mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji. Neimenovani vladin izvor dao je Associated Pressu izjavu koja se odnosi na McAfeea.

Američki savezni tužioci u Tennesseeju optužili su McAfeea za utaju poreza i namjerno propuštanje podnošenja poreznih prijava radi otkrivanja prihoda ostvarenog promicanjem kriptovaluta, govorničkim angažmanima i prodajom prava na njegovu životnu priču.

Takođe je optužen u odvojenom slučaju prevare s kriptovalutom u New Yorku.

McAfee, koji je bio poznat po ekscentričnom ponašanju, uhapšen je u oktobru 2020. na međunarodnom aerodromu u Barceloni.

Navodi o politički motivisanim optužbama

Tokom sudskog saslušanja u Madridu prošle sedmice, tvrdio je da su prijave za porezne prevare podnesene protiv njega povezane s njegovim neuspješnim kandidovanjem za predsjednika SAD-a 2020. godine kao kandidatom Libertarijanske stranke, što je njegovo drugo neuspješno kandidovanje u Bijeloj kući.

“Krajem 2018. godine najavio sam da ću se ponovno kandidovati, a takođe sam najavio i da ću se obrušiti na IRS [američku službu za unutrašnje prihode] i njenu korupciju, a dva mjeseca kasnije IRS je podigao optužnicu protiv mene”, rekao je španskom Visokom sudu tokom prvog saslušanja suđenja za njegovo izručenje.

“Vjerujem da su optužbe politički motivisane.”

McAfee je bio u zatvoru gotovo devet mjeseci i imao je opciju da uputi žalbu na odluku o izručenju španskog suda. Njegov advokat rekao je Reutersu da on nije mogao izdržati dodatno provođenje vremena u zatvoru.