PREPORUKE ZA LJETOVANJE TOKOM PANDEMIJE

Mnogi se nadaju da će, usljed opadanja incidencije i sve više cijepljenih građana, ljetni odmor proteći bez korone. No, hoće li upravo putovanja na odmor dovesti do četvrtog vala korone?

Već sedmicama je broj novih infekcija u Njemačkoj u opadanju, a kampanja cijepljenja napreduje: svaka druga osoba je već primila prvu dozu cjepiva. Zbog toga se mnogi sve više nadaju kraju pandemije i djelimičnom povratku normalnosti. Turističke agencije bilježe rekordan porast broja rezervacija. U mnogim njemačkim turističkim regijama teško da se može naći slobodan smještaj tokom ferija. 

No, šta sve to znači za borbu protiv pandemije? Prošlog ljeta je incidencija takođe bila niska, mnogi su putovali unutar i izvan Evrope - i tako se virus ponovo vratio. Prema posebnoj procjeni Instituta Robert Koch, svaka druga nova infekcija bila je posljedica putovanja u inostranstvo.

Ipak, mogu li se iskustva iz prethodne godine tako jednostavno iskoristiti i za ovo ljeto? Konačno, mnogi Nijemci su sada cijepljeni - ali sada ima i mnogo zaraznijih mutacija koronavirusa, poput delta-varijante. Stoga stručnjaci već upozoravaju da bi na jesen moglo biti znatno više infekcija.

Na koji način bi odmor tokom drugom pandemijskog ljeta moguć - i šta bi se trebalo dogoditi kako najesen ne bi došlo do četvrtog vala? Odgovore na ova pitanja potražili smo kod stručnjaka iz različitih oblasti. 

"Pažljivo odabrati destinaciju za odmor"


„Mislim, ovdje se sada mora razlikovati da li je imunizacija provedena u potpunosti - ovdje mislim na osobe koje su primile obje doze cjepiva - ili na one koje još nisu cijepljene ili su cijepljene samo jednom. S kompletnom imunizacijom sigurno je više toga moguće tokom ljetnih odmora nego bez imunizacije ili kada je ona djelomično provedena, čak i ako se testiranjem može uspostaviti određena ravnoteža. U osnovi bi i se i ovog ljeta trebala pažljivo odabrati destinacija za odmor, imajući u vidu tamošnju incidenciju, stopu cijepljenja i prisustvo opasnih i zabrinjavajućih mutacija - kao što je delta-varijanta“, ističe prof. dr. Ralf Bartenschlager, predsjednik Udruženja za virologiju i šef Odjela za molekularnu virologiju na Univerzitetu u Heidelbergu.

On ističe da bi se ljetos trebalo voditi računa o tome kako da se izbjegne četvrti val tokom jeseni i zime. Priotitet, kako kaže, mora imati potpuna vakcinacija.

„Najnoviji rezultati pokazuju da je revakcinacija vrlo važna, posebno kada je riječ o zaštiti od mutiranih varijanti SARS-CoV-2. Pored toga, mora se što je moguće više smanjiti mogućnost da sa povratkom sa odmora dođe do povećanja prisustva SARS-CoV-2 mutacija“, smatra Bartenschlager. 

"Poštivanje propisa kao i u Njemačkoj"


Prof. dr. Kai Nagel, fizičar i šef Odjela za planiranje saobraćajnih sistema i saobraćajnu telematiku na Tehničkom univerzitetu u Berlinu ističe da simulacije pokazuju da se, zbog brzog napretka vakcinacije i ljeta, trenutno došlo u situaciji u kojoj su moguće određene slobode za popuštanje mjera. Zbog toga su i putovanja, kako kaže, moguća sve dok se bude pridržavalo mjera opreza, ali i dok udio opasnih mutacija u zemlji u kojoj se provodi odmor nije znatno veći nego u Njemačkoj. Pri tome, on savjetuje da se građani pridržavaju istih propisa kao i u Njemačkoj. „Prvo: gdje god je to moguće, aktivnosti, poput posjete restoranima, obavljajti vani. Drugo: u zatvorenim prostorijama moraju se nositi maske, kao i izbjegavati mjesta na kojima je više osoba.“

Kai Nagel, koji pomoću simulacija istražuje kako se koronavirus širi u školama, u firmama i tokom putovanja, ističe da one pokazuju da je jesenji val infekcija vjerovatan, ukoliko se zaštita postignuta cijepljenjem smanji zbog mutacija. „Iz tog razloga po svaku cijenu treba izbjegavati turistička putovanja u regije u kojima je zabilježeno prisustvo opasnih mutacija, a ako se ona ipak dogode, nakon povratka treba provesti karantenu (kako za one potpuno cijepljene, tako i  za izliječene). Ne može se pretpostaviti da će ovo u potpunosti spriječiti ulazak ovih mutacija u zemlju, ali se to barem može usporiti“, smatra on.

Sve zavisi od procesa vakcinacije i mutacija


"Kako će se epidemiološka situacija razvijati u drugoj polovini godine, ne zavisi samo od toga kako će se organizirati vrijeme odmora. Ono što će ovdje također biti presudno je u kojoj ćemo mjeri uspjeti u potpunosti cijepiti prioritetne ciljne grupe i koliko vakcinacija bude djelotvorna protiv novonastalih varijanti virusa, te kako će jesenji klimatski uslovi uticati na širenje virusa“, ističe prof. dr. Gerard Krause, jedan od vodećih epidemiologa u Njemačkoj.

Takođe je važno koliko će uspješno javne zdravstvene službe biti u stanju da na lokalnom nivou suzbiti aktuelna žarišta epidemije. U mjeri u kojoj se socijalna ograničenja kretanja i kontakata budu popuštala, značaj upravljanja podacima o kontakt osobama biće sve veći. Ono što će biti otežavajuće je to što  zdravstvene službe možda neće moći biti u stanju da angažiraju veći broj osoblja kao što je to bilo nedavno. Ovdje će biti nužni dobro fokusirani i optimizirani procesi“, naglašava Krause.

"Razumno uživanje"


"Razumno uživanje - to bi trebao biti moto tokom ovog ljeta. Nakon višemjesečnih ograničenja, čežnja za suncem i daljinom razumljivo je velika i razvoj incidencije omogućava nam ponovo veću slobodu. To je dobro i ispravno, sve dok možemo voditi računa o sigurnosti. Protekle godine se broj infekcija povećao nakon odmora, u jesen smo u našim zdravstvenim ustanovama uglavnom brinuli o onima koji su se vraćali sa putovanja“, istiöes prof. dr. Clemens Wendtner, direktor Schwabing klinike za zarazne bolesti u Münchenu.

Moramo iz toga učiti i, posebno s obzirom na mutacije, i dalje konsekvento povezivati ​​sigurnosne mjere s popuštanjem mjera. I: uprkos ljetu, moramo stalno napredovati u procesu vakcinacije. Što je veća zaštita zahvaljujući cijepljenju u jesen, to je blaži mogući četvrti val. Tada imamo dobre šanse da mjeseci ograničenja konačno budu prošlost“, zaključuje prof. dr. Clemens Wendtner.