Uoči godišnjice

Uoči godišnjice početka invazije nacističke Njemačke na SSSR Merkel je izrazila zahvalnost narodima bivšeg Sovjetskog Saveza što su pružili ruku pomirenja njenoj zemlji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine za Nijemce razlog za sramotu, prenosi Beta.

Uoči godišnjice početka invazije nacističke Njemačke na SSSR, 22. juna, Merkel je izrazila zahvalnost narodima bivšeg Sovjetskog Saveza što su pružili ruku pomirenja njenoj zemlji, prenio je Deutsche Welle.

“Za nas Nijemce, ovaj dan je razlog za sramotu. Dugujemo to milionima žrtava i njihovim naslijednicima”, rekla je Merkel.

Merkel je u istoj video poruci kritikovala represiju nad opozicionarima i civilnim sektorom u Rusiji i Bjelorusiji.

Represija je bolna

Ona je navela da je represija bolna i dodala da su “aktivnosti pripadnika civilnog sektora u Rusiji, ali i u Bjelorusiji, odnedavno ograničene, čak i onemogućene”.

“Kada se zatvaraju mirni demonstranti i pripadnici opozicije, to je veliko opterećenje za naše odnose”, kazala je Merkel.

Merkel je rekla i da je za Berlin situacija neprihvatljiva poslije ruskog pripajanja Krima i podrške separatistima na istoku Ukrajine.