Korona virus nije završena stvar

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvali su u petak zemlje članice Evropske unije da koordiniraju svoje politike ponovnog otvaranja granica i zaštite od novih sojeva korona virusa, prenosi Reuters.

Macron je rekao da zemlje EU moraju biti oprezne kako ne bi dopustile novim sojevima virusa da se prošire, dodajući da je Unija pratila razvoj događaja u Britaniji u kojoj je zabilježen nagli porast zaraženih novim Delta sojem.

“Neke su zemlje ranije otvorile svoje granice zbog turističkih razloga, ali moramo paziti da ne uvezemo ponovo nove sojeve”, rekao je Macron na zajedničkoj konferenciji sa Merkel.

Evropski parlament usvojio je početkom juna odluku o digitalnim COVID potvrdama koje će olakšati putovanja unutar Evropske unije počevši od prvog jula ove godine.

Kako je saopšteno, potvrdu će izdavati nacionalne službe i one će biti besplatne. Biće dostupne u digitalnom i papirnom obliku i sadržaće QR kod. Ova potvrda će pokazati da je osoba vakcinisana, da ima nov negativan rezultat testiranja ili da se oporavila od COVID-19.

“Ne možemo se ponašati kao da je korona virus završena stvar”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel. “Iako postoji postoji osjećaj tople ljetne noći da je sve gotovo, na primjeru Lisabona možemo vidjeti da se stvari mogu veoma brzo promijeniti,” dodala je Merkel, prenosi AP.

Portugalske vlasti zabranile su u četvrtak putovanja u glavnu regiju tokom predstojećeg vikenda kao odgovor na porast slučajeva zaraženih Delta sojem.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak 18. juna kako Delta soj korona virusa, prvi put otkriven u Indiji polako postaje dominantan soj COVID-19 bolesti.