POGINULE ČETIRI OSOBE

Objavljen je identitet petočlane porodice koja je u noći 6. juna u kanadskom gradu London namjerno udarena kamionetom. Za ovaj gnusan čin osumnjičen je 20-godišnji Nathaniel Veltman.

Prema policijskim navodima, porodica je udarena dok je stajala na trotoaru raskrsnice. Na mjestu nesreće preminula je 74-godišnjakinja čije ime i prezime još nisu objavljeni, dok su u bolnici preminuli njena 15-godišnja unuka Yumna Afzal, Yumnina 44-godišnja majka Madiha i 46-godišnji otac Salman.

U bolnici je izvan životne opasnosti njihov devetogodišnji sin identificiran kao Fayez.

Njihov porodični prijatelj Zahid Khan je napomenuo da su ubijene tri generacije ljudi. Istakao je da je porodica prije 14 godina migrirala iz Pakistana. Opisao ih je kao posvećene i pristojne članove zajednice.

Emotivno govoreći o onome što im se desilo, Khan je naglasio da su kamionetom udareni prilikom šetnje za koju je naveo da im je bila svakodnevnica. Potcrtao je da su se mnogo trudili da bi uspjeli u kanadskom društvu.

"Svako ko zna Salmana i druge članove porodice Afzal zna da su bili primjer porodice koja je sebe identificirala muslimanima, Kanađanima i Pakistancima. Vrlo su teško radili i bili su izvrsni. Njihova djeca su bili sjajni učenici i snažno su bili povezani sa svojim identitetom", rekao je Khan.

Salman je bio fizioterapeut, a njegova supruga Madiha je bila doktorantica inžinjerstva, piše Al Jazeera English.

Iz policije su ranije saopćili da se Veltman tereti za četverostruko ubistvo i pokušaj ubistva te pretpostavljaju da je napad izazvan vjerskom mržnjom. Nadležni će nastojati da bude optužen za terorizam.

Kanadski premijer Justin Trudeau je potcrtao da muslimanska zajednica u ovoj državi ima podršku vlasti te je osudio nasilje i mržnju.