Skandal u Njemačkoj

Ministarstvo zdravstva nabavilo je stotine miliona maski iz Kine, koje su se, kako sada otkriva njemački magazin ‘Spiegel’, pokazale kao neupotrebljive.

Novi skandal trese njemačko Ministarstvo zdravstva i ministra Jensa Spahna, pošto je, prema pisanju Spiegela, Ministarstvo prošle godine nabavilo neupotrebljive maske iz Kine koje će morati biti uništene, a to su do sada krili od javnosti.

Početkom proljeća prošle godine, kada je počela pandemija korona virusa, pravih bolničkih ili FFP2 maski u trgovinama i apotekama u Njemačkoj nije bilo, pa je Ministarstvo zdravstva nabavilo stotine miliona maski iz Kine, koje su se, kako sada otkriva njemački magazin, pokazale kao neupotrebljive, prenosi Tanjug, pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

U Njemačkoj su te maske dobile dozvole nabrzinu, bez valjanog testiranja, ali su uglavnom ostale u magacinima.

‘Invalidi nisu pokusni kunići’

Interna prepiska u koju Spiegel ima uvid pokazuje da Ministarstvo zdravstva, koje predvodi demokršćanin Spahn, mjesecima vodi žustru prepisku s Ministarstvom rada, koje vodi socijaldemokrata Hubertus Heil.

Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a te nije htjelo odobriti.

Ministarstvo zdravstvo je čak, prema pisanju magazina, pokušavalo maske, umjesto u redovnu upotrebu, podijeliti primaocima socijalne pomoći, osobama s invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis – neupotrebljive maske treba proglasiti nacionalnom rezervom, sačekati da im kroz četiri godine istekne rok upotrebe i onda ih spaliti.

“Milijardu eura završit će u smeću“, piše Spiegel.

U tekstu DW-a se ukazuje da možda dokumenti nisu slučajno stigli do novinara baš sada, pošto su krajem septembra parlamentarni izbori.

Na pisanje Spiegela reagirala je zastupnica socijaldemokrata Angelika Gloeckner, ističući da osobe s invaliditetom nisu pokusni kunići kojima se dobacuju restlovi loših odluka.

“Demokršćani moraju razmotriti kakve će biti posljedice u Ministarstvu zdravstva i po gospodina Spahna. Ne može se sve nastaviti po starom“, dodala je Gloeckner.

Ministrov skandal s večernjom zabavom

Posljedice po Spahna tražila je i Maria Klein-Schmeink, zastupnica Zelenih, koja je stvar nazvala “neoprostivom“.

DW navodi da se Spahn, na početku pandemije jedan od najpopularnijih političara Njemačke, žestoko srozao u očima javnosti proteklih mjeseci.

Saznalo se i da je u oktobru, baš na dan kad je upozorio da su privatne zabave najveći problem, otišao na večernju sjedeljku u Leipzigu.

Ta je sjedeljka sa desetak ljudi bila unosna – gosti su zamoljeni da daju priloge za Spahnovu kampanju za izbore za Bundestag, ali da uplate po 9.999 eura, zato što se donacije od 10.000 eura ili više moraju javno objaviti.